Empo TV

VM i snøsport for parautøvere:

Birgit Skarstein gråt etter ensom oppladning og prestasjon

Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

En ensom oppladning og prestasjon over evne i kampen om en medalje i kvinnenes 7,5 kilometer langrenn for sittende utløste Skarsteins tårer etter målgang. Hun kom inn til en 4. plass under para-VM på Lillehammer. Skarstein kom i mål kun 1,5 sekunder bak den tyske bronsevinneren Anja Wicker. Amerikanske Kendall Gretsch ble verdensmester etter å ha vært suveren hele løpet. Hviterussiske Valjantsina Sjyts tok sølvet, ifølge NTB.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.01.2022 kl 08:51

I intervjuet med NRK etter målgang kjempet Birgit Skarstein mot tårene. Ikke fordi hun var skuffet over plasseringen, men mest fordi hun hadde prestert over egne forventninger etter en svært tøff oppladning til mesterskapet på hjemmebane. – Jeg er litt satt ut. Tenk at jeg sloss om medalje, sa Skarstein til NRK.– Det skal ikke gå an. Det skal ikke være mulig. Jeg har jo tenkt og håpet at jeg ikke skulle være altfor langt unna, men det har vært skikkelig tøft å forberede seg til dette VM. Jeg har vært mye alene og følt meg mye ensom. Jeg har prøvd å legge ned de timene som jeg har følt var nødvendig for å hevde meg på ski, fortsatte trønderen.

Den tidligere Paralympics-vinneren i roing fra Tokkyio fortalte at hun ikke hadde noen store forhåpninger om å være med i medaljekampen på Lillehammer torsdag. – Jeg har tenkt at det var helt umulig å være konkurransedyktig på ski, men at jeg skulle gi alt det jeg kunne for å kunne stå rakrygget, sa 32-åringen. Oppladningen til dette VM-et har hun gjennomført helt alene, uten trener eller andre utøvere.

– Jeg har lurt på om det har kostet for mye, for jeg har vært mye alene. Jeg har hatt et håp om at dersom jeg bet tennene sammen og holdt ut, kunne jeg klare å hevde meg. Men det har vært helt bingo. Jeg gikk ut i løpet i dag som dårligst rangert i verden, og derfor startet jeg først, sa hun til NRK.
Birgit Skarstein startet 7,5-kilometeren i en jevn fart, men bakfra kom flere sterke kvinner og plasserte seg foran på tidlige passeringer. Mot slutten ble det likevel spennende da det ved passering fem kilometer skilte kun ti sekunder fra tredjeplasserte Wicker ned til Skarstein. Dermed ble avslutningen en bronsekamp for Skarstein, som måtte sette opp tempoet for å kunne ta medalje, men hun greide ikke ta inn sekundene hun trengte. Fjerdeplassen medførte samtidig at Levanger-jenta kvalifiserte seg til Paralympics i Beijing i første løp i VM. – Det viser kanskje at jeg ikke er helt ubrukelig likevel, smilte hun.

Les hele saken i Handikapnytt:
Tårevåt Skarstein: – Jeg har følt meg ensom