Empo TV
Illustrasjonsfoto hentet fra Para-VM i Snøsport på Lillehammer 2021
 Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Illustrasjonsfoto hentet fra Para-VM i Snøsport på Lillehammer 2021 Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Idrettsgallaen:

Cato Zahl Pedersen fikk hedersprisen

...men også i år hagler kritikken mot at Johan Kaggestad ikke vant.

Under Idrettsgallaen lørdag 6. januar ble Cato Zahl Pedersen fra Nesodden tildelt hedersprisen. Han vant 13 gullmedaljer i Paralympics mellom 1980 og 1994. Han har også vært på Sydpolen, besteget verdens sjette høyeste fjell Cho Oyu og nesten nådd toppen av Mount Everest. Han sa at idretten er den sunneste og mest bærekraftige arenaen å vise mangold, deltakelse og begeistring.

Publisert:

Gjennom etableringen av Catosenteret har han bidratt til andres mestringsopplevelse, blant annet gjennom prosjekt for større mangfold i arbeidslivet. Han har også vært med i Olympiatoppen. Handikapnytt skriver at juryen for hedersprisen beskriver Cato Zahl Pedersen som en person som har imponert og beveget nasjonen gjennom mer enn 40 år, gjennom arbeidet med sine hjertesaker og evnen til å sprenge grenser. Juryen fremhevet at prisvinneren er opptatt av menneskenes muligheter og potensial i og utenfor idretten og alltid har snakket varmest om at veien til resultatet er den største opplevelsen.

Men i år som i fjor er det reaksjoner på at Johan Kaggestad (80) ikke fikk hedersprisen på Idrettsgallaen, og i sosiale medier hagler kritikken. Kaggestad har i årtier vært en sentral del av norsk toppidrett. Aller sterkest står bragdene han oppnådde som trener for løperstjernene Ingrid Kristiansen og Grete Waitz, men han har spilt en rolle i en rekke idretter, som fotball, skøyter og langrenn. Og han har vært med på å utvikle toppidretten i Olympiatoppen. De siste årene er han mest kjent som sykkelkommentator på TV2s sendinger fra Tour de France.

- Det er ikke fordi Cato Zahl Pedersen ikke er en fantastisk fortjent vinner av en hederspris, for det er han definitivt. Han har trosset forutsetninger, brøytet vei for mange bak ham i paraidretten og inspirert langt forbi den. Men Kaggestad er alvorlig syk, og dette kan ha vært siste sjanse, sier kommetator Daniel Røed-Johansen i Aftenposten.

Kaggestad selv kommenterer saken slik via sønnen Mads:

– På vegne av min far takker jeg for engasjementet, de mange rørende kommentarene og hilsener vi har fått i for- og etterkant av idrettsgallaen. Min far er stor fan av Zahl Pedersen og synes han er en verdig prisvinner, står det i en melding VG har fått.

Kaggestad har vært alvorlig syk de siste årene.

Prisene for årets kvinnelige og mannlige paraidrettsutøver gikk for øvrig til henholdsvis Birgit Skarstein og Jesper Saltvik Pedersen.

Les mer:

Hederspris til Cato Zahl Pedersen
Sterke meninger om hedersprisen: – Kaggestad hadde fortjent den
Her kommer sjeldent fortjent heder

Kilder: Handikappnytt, Aftenposten, Dagsavisen.