Empo TV

Færre innlagt med hjertetrøbbel under koronapandemien

I to studier kommer det frem at antall sykehusinnleggelser som følge av hjertetrøbbel har gått ned i de månedene som de europeiske landene har stengt store deler av samfunnet.

Publisert:

- Vi har sett samme trend i mange land, også i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet. Den ene av studiene, som er publisert i Scandinavian Cardiovascular Journal tar også for seg situasjonen i Norge, og forskerne har - ved fem medisinske sentre i Finland, Danmark, Norge og Latvia - kartlagt perioden for januar-mars 2020, og sammenlignet perioden med den samme perioden i 2017-19. Her fant de ut at det i de tre første månedene ikke var noe avvik fra "normalen", men når man kom til mars 2020, sank hjerteinnfarkt-tallene som en sten. Nedgang i hjerteinfarkt under starten av covid-19-pandemien har en sett over store deler av verden, sier fagansvarlig overlege Geir Øystein Andersen ved Ullevål sykehus i Oslo, som er en del av Oslo universitetssykehus. Andersen er en av forfatterne bak studien.

I gjennomsnitt har forskerne funnet en nedgang i antall sykehusinnleggelser etter hjerteinfarkt på 32 prosent i mars, og ifølge Andersen har han aldri sett at hjerteinfarkt-tallet aldri har stupt såpass kraftig. - Vi har mellom 7-8000 slike innleggelser "blålys"-infarkter i året. Det er de mest alvorlige infarktene som tas imot akutt til utblokking av tette kransårer. Pasientene kommer med blålys langs landeveien eller med helikopter og går rett på operasjonsbordet hele døgnet 365 dager i året. Jeg har registrert tall på dette hos oss de siste 15 åra, og har aldri tidligere sett et sånt fall, sier han.

For tallenes tale er klar: Mellom 2017 og 2019 var snittet på antall personer som var innlagt med hjerteinfarkt på 61, mens snittet falt til 37 i mars 2020. Studien omfatter 2552 tilfeller av alvorlig akutt hjerteinfarkt i perioden januar-mars 2017-2020, hvorav 717 tilfeller har forekommet i Oslo.

Les hele saken: Færre innlagt med hjertetrøbbel

Kilde: dagbladet.no

Publisert av: Anders Teslo