Empo TV
Illustrasjonsbilde
 Foto: OpenAI / Dall-E

Illustrasjonsbilde Foto: OpenAI / Dall-E

Lite fokus på utviklingshemmede som bruker rusmidler

Prosjektet "URO" skal lære utviklingshemmede om rus og konsekvenser

Personer med utviklingshemming bruker også rusmidler, men det har ikke vært noe snakk om at utviklingshemmede kan havne i rusmiljøet. Nå skal et nytt prosjekt som heter "URO" skal lære utviklingshemmede om rusmidler og konsekvensen av å bruke det.

Publisert:

- Jeg har gjort dumme ting som jeg angrer på den dag i dag, sier Henrik Høyby (30). Han har opplevd å bli presset til ting som han ikke vil.

- Det har skjedd at jeg har blitt spurt om penger for å drikke, sier han, og mener at mange som har utviklingshemming, havner i rusmiljøet.

- Det er veldig trist. Noen vet ikke hva de går inn i, og andre blir presset inn i det. De har problemer med at de ikke klarer å si nei, de drikker seg fulle og tar stoff, sier han.

Lise Holm, som er leder for det nystartede prosjektet URO, mener at rusbruk blant utviklingshemmede har vært et tema man ikke har snakket om i Norge tidligere.

- Vi vil at de som har en utviklingshemming, utviklingsforstyrrelser eller lærevansker, skal ha samme kunnskapen som andre folk, sier Holm. URO-prosjektet har som mål at færre bruker rus på en måte som gjør at de skader seg selv og andre, og prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen Sparebanken Sør, IOGT Region Sør-Norge, Fellesorganisasjonen (FO) og Stiftelsen Dam via Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU).

- Vi har vel ikke tenkt på før, for å være helt ærlig, sier Berit Langseid. Siden 1960-tallet har hun vært en del av den rusforebyggende organisasjonen IOGT region sør, og da hun hørte om URO-prosjektet, slo hun til med én gang. - Jeg skjønte at her er det noe vi kan bidra med i samfunnet og gjøre en forskjell. Målet med prosjektet er å gjøre rette valg og få gode liv uten alkoholskader, sier Langseid videre.

Ved hjelp av kortfilmer, tegneserier og bilder skal folk med utviklingshemming være seg hva man skal gjøre i ulike situasjoner for å unngå å bli utnyttet. To av de som jobber med URO-prosjektet har selv utviklingshemming og erfaring med temaet.

- Rus er dødelig og kan skade mennesker rundt seg, og du kan bli utnyttet, sier Erik Johan Steenbuch fra URO-prosjektet.

Henrik Høyby lærte om rus da han så kompisene som ruset seg.

– Jeg så hvordan den ene kompisen min ble da han var ruset seg. Jeg opplevde det som veldig ubehagelig da han ble hentet av ambulansen, sier han.

Selv har han ikke problemer med rus lenger.

– Jeg sier nei til folk som ikke er gamle nok, og jeg gjør ikke ting jeg kommer til å angre på lenger

Les hele saken:
Henrik (30) har lærevansker: – Første gang jeg har fått lære om rus

Kilde: nrk.no

Nøkkelord