Empo TV

Kortnytt

Det finnes mange typer rullestoler, men den vanligste typen har fire hjul: to store bakhjul og to små støttehjul. Nå kan en ny rullestol komme trillende(!) inn i Norge.

Publisert:

Rullestolen Genny består av kun to hjul, men det mest revolusjonerende er at den er selvbalansert! Det betyr at dersom du sitter i stolen og lener deg forover, beveger stolen seg fremover. Lener du deg bakover, rygger du. Og dersom du skyver på det avtagbare håndtaket på stolen, svinger du til evt. venstre eller høyre. Og dersom du stopper, eller skal parkere stolen, senkes det stabiliserende støtter på begge sider av den.

- Fantastisk! Jeg er ikke handikappet når jeg kommer på en slik stol, utbryter Oddgeir Langlete. Ålesunderen som opprinnelig er fra Gudbrandsdalen, er henrykt mens han ruller rundt i nabolaget til Inger Olga Rødsandtrø i Sandefjord. Årsaken til at Genny-rullestolen klarer å balansere er gyroteknologi. - Dette er en rullestol som jeg kan bruke til å luke i bedene mine og klippe plenen. Samtidig er det god trening, for du må bevege kroppen når du bruker den, forklarer Inger.

"Genny"-en kan ved første øyekast se litt ustødig ut, men teknisk ansvarlig ved den norske forhandleren Handi Aid, forsikrer at stolen er helt trygg. - Det er fem gyroer under skallet, og det er backup på backup i systemet. Presser du den mot grensa varsler den med en lyd. Og skulle elektronikken av en eller annen grunn ikke fungere, har du fortsatt ti sekunder på deg til å løse ut beina manuelt, sier Gislefoss. I tillegg er setet utstyrt med sensorer som fungerer slik at rullestolen kun virker når noen sitter i den.

Les hele saken: Nytt regelverk kan gi klar bane for selvbalanserende rullestoler (handikapnytt.no)

Kilde: handikapnytt.no

Påtroppende USA-president Joe Biden og visepresident Kamala Harris utnevnt til "årets person" av Time Magazine.

Fredag ble det kjent at det amerikanske magasinet Time har utnevnt påtroppende president i USA, Joe Biden, samt hans visepresident, Kamala Harris, til "Person of the Year", eller Årets person, for å si det på norsk. Utmerkelsen har eksistert siden 1927.

- Joe Biden og Kamala Harris tilbød gjenoppbygging og fornyelse. De fikk den høyeste valgdeltagelsen i historien med 81 millioner stemmer, mer en 7 millioner flere enn Trump. I tillegg vant de fem vippestater, står det å lese i Time sin begrunnelse. Magasinets sjefredaktør, Edward Felsenthal, har kommet med følgende uttalelse: "Empatiens kraft er større enn raseriet som deler oss". I tillegg til Joe Biden og Kamala Harris var det også tre andre kandidater med i Times kåring: USAs nåværende president, Donald Trump, den antirasistiske bevegelsen, og helsepersonell som kjemper mot koronapandemien + smittevernekspert Anthony Fauci.

Blant de som har blitt utnevnt til "Person of the Year" finner vi den amerikanske flyveren Charles Lindbergh (som fikk utmerkelsen da den delt ut for første gang i 1927), Dwight D. Eisenhower (USAs president fra 1952-1960), Mikhail Gorbatsjov (Sovjetunionens leder fra 1985-1991), og klimaaktivisten Greta Thunberg. Biden og Harris er historiske, ettersom Biden er den første visepresidenten som får utmerkelsen. Harris er den første påtroppende visepresidenten som mottar utmerkelsen

Les hele saken: Joe Biden og Kamala Harris «årets person» – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Kilde: nrk.no

Og årets nyord er... "Koronaen"

Fredag ble det klart at Språkrådet har kåret "Koronaen" til årets nyord. Samtidig ble det også klart hvilke uttrykk og begreper som rådet mener har preget året som vi snart legger bak oss, og disse er: "Holde meteren", "statsforvalter", "lyshare", "nødlandslaget", "flate ut kurven", "melaninrik", "sprite", "kronerulling" og "kohort".

- Ingenting har preget nyhetsbildet i år mer enn koronapandemien. Da vi så gjennom det store kildematerialet, var korona og spesielt koronaen i bestemt form nooe av det som preget tekstene aller mest, sier Språkrådets direktør, Åse Wetås, til NRK. I en pressemelding sier hun videre: - Vi må huske at året har vært preget av et stort alvor, og valget av toppord speiler at vi har gått inn i en annerledes tid.

Det må nevnes at korona ikke er et nytt ord i norsk sammenheng; fra før av var det kjent som navnet på det ytterste laget i solatmosfæren.

Les hele saken: «Koronaen» er årets nyord (tv2.no)

Kilde: tv2.no

Publisert av: Anders Teslo