Empo TV
Foto: © 2024 Territory Pictures, Inc. All Rights Reserved.

Foto: © 2024 Territory Pictures, Inc. All Rights Reserved.

Filmspesial 28. juni:

Drama og lidenskap

"En kvinne i Istanbul" og "Horizon - An American Saga" er blant ukas filmer

Hjertelig velkommen til ukens filmsending – der vi har dette å by på: Georgisk-tyrkisk drama i «En kvinne i Istanbul». Og Carl Edvard har sett «Marguerites lidenskap».

Publisert:

Ukens første film, «En kvinne i Istanbul», handler om en tante på leting etter hennes niese. Den pensjonerte læreren Lea og nabogutten Achi har reist fra Georgia til Tyrkia for å finne Leas niese, Tekla, som er transkvinne. I Istanbul møter duoen advokaten Evrim, som kjemper for prostituerte og transpersoners rettigheter, og litt etter litt begynner de å komme på sporet av Tekla.

Foto: Lisabi Fridell / Mer Film

Foto: Lisabi Fridell / Mer Film

I hovedrollene finner vi Mzia Arabuli, Lucas Kankava, Deniz Dumanli og Nino Karchava. Regi: Levan Akin, aldersgrense: 12 år. (V)

Filmmix

Alien vs. Predator: To forskjellige sci-fi-sjangere som har vist seg å fungere som både spill og tegneserier, men ikke så mye som film. Jeg ble introdusert til de to da jeg var yngre, og har vært fascinert siden. De to filmene har sine øyeblikk, men de er ikke spesielt interessante. De har noen kule slåssscener, og det er jo en selvfølge i denne typen filmer, men når det kommer til interessante karakterer og nye verdener, er de meget kjedelige.

Hollywood har en tradisjon med å lage unødvendige remakes og reboots. Ikke alltid – noen ganger blir de veldig godt laget og godt mottatt, men oftest blir de slaktet. Her er det mulighet for en reboot som kan fungere.

Ukens andre film, «Horizon: An American Saga – Chapter One», er den første av fire filmer som handler om den amerikanske borgerkrigen – og starten på dagens USA. I del 1 får vi, gjennom personene vi møter, være vitne til et land som har gått til krig mot seg selv, og personene vi møter på veien stilles overfor følgende spørsmål: Hva vil det si å være amerikaner?

Foto: SF Studios

Foto: SF Studios

I hovedrollene finner vi Sam Worthington, Sienna Miller, Owen Crow Shoe og Kevin Costner, hvorav sistnevnte også er filmens regissør. Aldersgrense: 15 år. (V)

Og før jeg går videre vil jeg nevne at del 2 av «Horizon: An American Saga» har norgespremiere fredag 16. august. Del 3 og del 4 har ennå ikke blitt filmet. Men nå, Carl Edvard, er det klart for ukas filmanmeldelse. Og denne gangen skal det handle om matematikk?

"Marguerites lidenskap": Kjærlighet og matematikk

Matematikk er en av de essensielle tingene vi lærer som barn, men noen blir ikke bare gode – de blir så gode at de begynner med matematikk på det mest avanserte nivået. Det er det Marguerite driver med. Livet hennes er å knekke et matematikkstykke som blir regnet som umulig, men hun skal klare det. Når hun prøver å bevise sin løsning, blir den motbevist, og hun mister gradvis gleden for matematikk. Så hva skal du gjøre da?

Det er her, etter min mening, at filmen tar seg opp. Den viser flere sider av henne. Ja, matematikk er en stor del av henne som person, men så er det resten, og det er der filmen finner sin energi. Den går i kreative retninger som viser henne som mer enn et matematikkgeni.

Foto: Storytelling media

Foto: Storytelling media

Det er ikke nok til å unngå at filmen blir forutsigbar. Dette resulterer i en filmopplevelse som slett ikke er dårlig, men å si at den er bra er heller ikke riktig.
Terningkast: 3.

Ukens forhåndstitt byr på rikdom, mystikk og psykodrama, for fredag 23. august er det premiere på «Blink Twice» (V)