Empo TV

Et spesielt brorskap

I årene 1979, 1984 og 1999 lagde NRK tre dokumentarer om brødreparet Per og Lasse Barthel, samt moren deres, Ruth. Brødreparet led av den arvelige muskelsykdommen Spinal muskelatrofi, og da serien gikk for første gang visste man ikke hvor lenge brødrene kom til å leve. Nå har Lasse blitt 60 år, og både Ruth og Per har gått bort.

Publisert:

- Min mor skulle fått en hederspris. Uten henne hadde jeg bodd på institusjon i dag. Det er ingen overdrivelse når jeg sier at hun er den beste moren jeg kunne drømt om, sier Lasse til lokalavisa Fremtiden (en del av Dagsavisen). Han forteller at moren ble aleneforsørger da han ble født, ettersom faren deres ikke greide å ta vare på nok en sønn som var pleietrengende. På dagen jobbet hun i kassa på butikken, og resten av dagen - morgen, kveld og natt - tok hun vare på sønnene. - Hvordan hun har taklet livet med to funksjonshemmede barn helt alene, er noe for seg selv. Hun har alltid hatt oss hjemme, og jobbet seg i hjel da vi var på skolen, så jobbet hun enda mer da vi kom hjem. Hun fikk aldri noen ordentlig søvn, da både jeg og Per måtte snus regelmessig gjennom en hel natt, sier Lasse videre. Ruth døde tidligere i september - 87 år gammel, og i 2007 fikk hun og brødrene en innsatspris fra Oslo kommunes for funksjonshemmede.

For tiden arbeider Lasse med å samle inn penger til Ruths begravelse, og i den anledning har han opprettet en Spleis-konto, der han i skrivende stund har samlet inn over 40 000 kr. Målet er å samle inn 60 000. - Med dette bidraget ønsker jeg at mamma skal få en fin, minneverdig begravelse, da jeg økonomisk ikke klarer dette selv. Jeg vil alltid gjøre det beste for mamma, og dette er det minste hun fortjener, sier han. Ruths innstilling var at guttene hennes skulle innlemmes i samfunnet, og Lasse forteller at det var lite hjelp å få da han og Per vokste opp. - Moren min måtte ta et oppgjør med rektor, foreldre og elevene. Etter det ble vi akseptert, men hun måtte ta den kampen for oss alene, sier han.

Generalsekretær i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm, beskriver Ruth Barthel som tøff, modig og omsorgsfull. - Ruth nektet å sende sønnene på institusjon. De skulle være blant gutta i gata, ikke stues bort, gjemmes og glemmes, sier Melstrøm, og forteller om da Ruth fortalte henne om hva hun gjorde da nabokona for ørtende gang spurte om ikke det var på tide at sønnene hennes skulle sendes bort. - Da klappa jeg til henne, sa Ruth. - Hun ble gjennom sin styrke og sin fasthet en foregangskvinne, en rollemodell og en sterk alliert i kampen for likestilling for oss funksjonshemmede, sier Melstrøm.

Les hele saken: Lasse (60) bruker Spleis for å få råd til morens begravelse: – Uten mamma hadde jeg bodd på institusjon – Dagsavisen

Kilde: dagsavisen.no

Publisert av: Anders Teslo