Empo TV

SV ønsker å reversere regjeringens lønnskutt for uføre

SV-nestleder, Kirsti Bergsø sier til Handikapnytt at det er en prioritert sak i forhandlingene om statsbudsjettet for 2022 at uføre får beholde at fribeløpet på 0,4 G. Det kan ikke være slik at folk taper penger på å jobbe og delta i ...

Publisert:

SV-nestleder, Kirsti Bergsø sier til Handikapnytt at det er en prioritert sak i forhandlingene om statsbudsjettet for 2022 at uføre får beholde at fribeløpet på 0,4 G. Det kan ikke være slik at folk taper penger på å jobbe og delta i arbeidslivet, mener hun. I disse dager får uføretrygdede et brev fra Nav der de varsles om at fribeløpet innskrenkes neste år, dersom et forslag i Solberg-regjeringens statsbudsjett blir vedtatt. En ny ordning varsles i stedet der det er halv reduksjon for inntekter opp til 1,2 G.

Regjeringspartiene Ap og Sp skal nå forhandle med SV om å sikre flertall for neste års budsjett. Den nye regjeringen endret ikke dette punktet da de la frem sitt forslag til  neste års budsjett.   – Det var skuffende at dette ikke ble rettet opp i tilleggsproposisjonen, skriver SVs nestleder og stortingsrepresentant Kirsti Bergstø i en e-post til Handikapnytt. Nå ønsker SV å reversere kuttet i fribeløpet for uføre under forhandlingene med regjeringen. De vil prioritere dette i sitt alternative statsbudsjett. Kuttet i fribeløpet innebærer at uføretrygdede som tjener inntil 42 000 kroner i året på for eksempel styreverv eller brukermedvirkning, heretter vil få redusert trygdeytelsene fra første krone.

I Handikapnytt sier brukerrepresentant og NHF-tillitsvalgt Ragnhild Skovly Hartviksen at det vil tvinge henne til å revurdere hvilke oppgaver hun tar på seg. Slik kan vi ikke ha det, mener Kirsti Bergstø, som også er leder i Stortingets arbeids- og sosialkomite:– Det skal ikke være sånn at folk ikke våger å arbeide eller delta i verv i frykt for å tape økonomisk på det. Jeg har fått henvendelser fra mange som er bekymra for konsekvensene av dette kuttet, skriver hun til Handikapnytt.

Saken er fra Handikkapnytt

Lønnskutt for uføre

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen