Empo TV

Mossefirkortene, et godt gammelt minne.

Foto: Finn.no

Foto: Finn.no

Firkort er et klassisk barnekortspill som de fleste kjenner og har vært borti som barn. Reglene er svært enkle, det går i hovedsak ut på og samle flest stikk. Et stikk består av alle fire kortene med samme verdi. Som regel spilles Firkort med egne spesial kort med motiver der fire like motiv tilsvarer et stikk, for eksempel dyr. Siden firkort stort sett blir regnet som et barnespill, er det lettere for barn og samle fire kattepuser, enn for eksempel fire ruterniere. Hva har dette med Mossefirkortene å gjøre?

Publisert:

Grunnen til at jeg skriver om firkort (til tross for at jeg faktisk aldri har spilt det selv, bortsett fra alene på PC-Spillet «Josefine På Ferie» da jeg var liten), er fordi min bestemor bodde i Son da jeg var liten. Når jeg besøkte henne i helgene var det som regel enten Son eller Moss man dro til, hvis man ville ha det moro og oppleve en smule urbanitet på landet. Et av mine beste minner fra tenårene er alle besøkene på Moss By og Industrimuseum med sin sekkesklie og spennende underetasje. Men, dette skal IKKE handle om Museumsminner! Dette skal handle om et spesielt sett med slike egne Firkort-kort, nemlig: MOSSEFIRKORTENE!

Min bestemor hadde nemlig en slik kortstokk da jeg var liten. Jeg var den gang så ung at jeg bare så på kortene som morsomme samleobjekter med bilder og info om steder, produkter og kjennetegn ved Moss. Min bestemors kortstokk er for lengst borte, så derfor ble jeg nysgjerrig på om disse kortene fremdeles fantes, og det gjorde de.
Men først litt historie: Ifølge en artikkel fra Moss Historielag ble kortene utgitt i 1951 i et opplag på hele 50.000 sett. Tanken var naturligvis å bruke dem i markedsføring – først og fremst av industrien, men også av byen Moss. Mossefirkortene består av 48 kort som er merket med kjente navn på varer eller fabrikker fra Moss. Det skal ha vært styremedlem i Moss Industriforening, direktør Leiv Helly Hansen, som hadde foreslått dette ovenfor foreningens medlemmer. De fleste av datidens kjente lokale bedrifter var med; Helly Hansen, Il-O-Van, Persilfabrikken, Forenede Blikkemballasje fabrikker, Idun fabrikker, Chr. Aug. Thorne, Moss Glassværk, samt Sigurd Hesselberg med sitt «Neger»-merke. Selv husker jeg spesielt godt kortet med høyvekta på Moss. Det var nemlig bestemor som lærte meg at hvis klokka mi gikk feil, så var den sannsynligvis stilt etter nettopp den. Hver gang jeg passerte statuen av Høyvekta i Moss sentrum, måtte jeg sjekke om klokka mi fremdeles gikk korrekt.
Mossefirkortene slo særdeles godt an og ble kjent over hele landet. Det som var morsomt med dem, var alle de små rimene om hver enkelt ting som var avbildet på kortene. Når man spilte, ble det en ekstra liten utfordring for motspillerne ved det at man ikke bare skulle spørre: -Har du høyvekta? Men derimot lese rimet om høyvekta, så motstanderen kunne gjette seg fram til hvilket kort det var snakk om. Her er rimet: «Det sies når klokken din uriktig går, at den har blitt stilt efter Høyvekten vår»! Når man hadde fått et stikk, ble det markert ved og lese alle fire rimene som hørte til i det stikket i rekkefølge.
Kortene er i dag et samleobjekt og en påminnelse om byens daværende rolle som en av landets ledende industribyer.
Moss Industri- og Næringsforening ga i anledning sitt 70-årsjubileum ut en ny versjon av Mossefirkort, der byens bedrifter i 2018 er representert. Kortene er delt ut til skoler og bedrifter i Moss. Det har lenge vært snakk om å trykke opp igjen originalstokken fra 1951, men på grunn av rettigheter, lar dette seg dessverre ikke gjøre.