Empo TV

Funksjonshemmede Caspar Eric fra Danmark fikk Bjørnsonprisen 2024

Foto: Fryd Frydenberg/caspareric.dk

Foto: Fryd Frydenberg/caspareric.dk

Caspar Eric fra Danmark får Bjørnsonprisen for sitt poetiske forfatterskap og for sitt sterke engasjement for å bringe viktige temaer inn den store, felles samtalen. Han skriver om hvordan mennesker med funksjonsnedsettelser møtes i det offentlige rom og forties i den offentlige samtalen, skriver NTB og Handikapnytt.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2024 kl 09:46

Den danske dikteren, som er født i 1987, debuterte i 2014 med den kritikerroste diktsamlingen «7/11» Året etter kom langdiktet «Nike», som i 2017 utkom på norsk. I fjor kom «Nye balancer» ut i Danmark. Casper Eric kommer til Norsk Litteraturfestival i mai for å snakke om sitt forfatterskap.

I diktene sine skriver han om hvordan offentligheten ignorerer mennesker med funksjonsnedsettelser ved å unngå å snakke om og med de funksjonshemmede. «For meg har kunst og poesi alltid vært viktig nettopp fordi det gir oss mulighet for å tenke og snakke på nye måter. Særlig om de kropper som altfor ofte er henvist til velferdsstatens skygger», sier Caspar Eric om den norske prishederen. Casper Eric mener vi både lokalt og globalt befinner oss et sted «der omsorgen vi yter til utsatte, handikappede og radikaliserte kropper er alvorlig under press». Derfor gir priser som Bjørnsonprisen ham lyst til å kjempe videre, skriver Handikapnytt.

«Men jeg håper også at den kan være en mulighet til å si til dem med annerledes kropp: Dere fortjener å bli sett på som noe vakkert, og viktigst av alt at vi ikke har glemt dere», sier Caspar Eric, som selv har cerebral parese. Bjørnsonprisen deles ut tirsdag 28. mai under åpningen av Norsk Litteraturfestival. Den tildeles en nordisk forfatter for et litterært arbeid og samfunnsengasjement i Bjørnstjerne Bjørnsons ånd.

Saken er fra NTB og Handikapnytt:
Bjørnsonprisen til funksjonshemmede Caspar Eric

Nøkkelord

#LitteraturVis flere