Empo TV
Marisa Abela spiller Amy Winehouse i "Back to black".
 Foto: Ymer Media AS

Marisa Abela spiller Amy Winehouse i "Back to black". Foto: Ymer Media AS

Filmspesial 12. april:

Amy Winehouse og «Monkey Man»

Hjertelig velkommen til ukens filmsending. Dette er det vi har å by på denne uka: Amy Winehouses liv og historie i «Back to Black» - og Carl Edvard har sett «Monkey Man».

Publisert:

I ukens første film, «Back to Black», blir vi kjent med en av 2000-tallets største artister, Amy Winehouse. I filmen følger vi Amy mens hun klatrer mot nasjonal og internasjonal berømmelse, og vi får også et innblikk i produksjonen av albumet «Back to Black».

Men Amys vei mot toppen skal bli preget av torner – for mange torner, skal det vise seg … I hovedrollene finner vi Marisa Abela, Jack O’Connell, Lesley Manville og Eddie Marsan. Regi: Sam Taylor-Johnson, aldersgrense: 12 år. (V)

Nå er det tid for ukens filmmix.

Spesialeffekter er noe av de mest brukte tingene i film men hvordan ting ble gjort har forandret seg drastisk over tidene her er noen få eksempler hvor man brukte ekte dyr til å være noe annet.

Ekte alligator og en varan skal forestille dinosaurer i "One million BC" i 1940. Metoden de brukte er heldigvis borte, med tanke på dyrevelferd, som var å lime et seil på en ekte alligator for å se ut som en dinosaur.

Mens team America hadde en morsom måte å vise pantere på. Hvorfor gjorde ikke black panther dette? Se bare her.

Ukens andre film, «Io Capitano», handler om to gutter og en farefylt reise. 16 år gamle Seyduo og hans fetter, Mousa, har samlet sammen nok penger til å reise fra Senegal til Europa. På deres ferd kommer guttene til å oppleve farer, hete og ørkensand, mens de strever seg mot havet … der nye prøvelser venter på dem.

Foto: AS Fidalgo

Foto: AS FidalgoI hovedrollene finner vi Seydou Sarr, Moustapha Fall, Issaka Sawagodo og Hichem Yacoubi. Regi: Matteo Garrone, aldersgrense: 12 år. (V)

Carl Edvards anmeldelse: «Monkey Man»
(15 år, V)

"Money Man"
er Dev Patels regidebut, og han går inn sterkt, men også ujevnt.

"Monkey Man" følger i fotsporene til filmer som "John Wick" og en annen film som også hadde premiere tidligere i år, "The Beekeeper". Dev spiller Monkey Man, en fyr som driver med MMA eller mixed martial arts, men på en mer ekstrem og ulovlig måte. Men det er en grunn til at han skal ta hevn på de som drepte moren hans. Filmen er actionfylt og tar for seg et enkelt tema: underklassemannen som går til krig mot overklassen. Den er ikke særlig nyskapende, men samtidig ikke kjedelig. Slåssescenene er i det minste godt koreografert, men kameraet var litt ustabilt, og noen av teknikkene dør dessverre ikke ut.

Det er energi i filmen, og bruken av farger, spesielt rød, er imponerende visuelt sett.

Jeg kan ikke la være å si at dette ville vært den kuleste filmen å se på kino hvis jeg var 12 år gammel, men det er jeg ikke lenger. Som en actionfilm er den verdt kinobilletten, og Dev Patel leverer alltid uansett sjanger. Terningkast: 4.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Foto: © Universal Studios. All Rights Reserved.

Ukens forhåndstitt byr på varm musikk i kalde omgivelser, for 1. juledag (25. desember) er det premiere på «Kvitebjørn – Østenfor sol og vestenfor måne». (V)