Empo TV

5 norske filmer på Oscar-kortlisten

Hva har filmene "Gunda" (dokumentar), "Kunstneren og tyven" (dokumentar), "Håp" (langfilm), "Do Nót Split" (kortdokumentar) og "Sparkekoret" (kortfilm) til felles? De er alle på Oscar-prisens kortliste, hvilket betyr at de har en sjanse for å bli nominert.

Publisert:

Listen, som ble offentliggjort natt til onsdag, består av 9 kategorier som hver inneholder 15 filmer. Fra kortlista skal 5 filmer gå videre til den endelige nominasjonslisten, som kunngjøres mandag 15. mars. - Dette er eit historisk godt resultat for norsk film, sier NRKs filmanmelder i NRK P3, Birger Vestmo, til NRK. Han nevner at det er hard konkurranse om nominasjonsplassene; i dokumentar-kategorien var det 238 filmer det i kategorien "beste internasjonale film" var 93 filmer.

En av de norske filmene som har høstet annerkjennelse er dokumentaren "Kunstneren og tyven", og filmens regissør, Benjamin Ree, er glad for at filmen har nådd såpass langt: - Akkurat no har eg ikkje ord! Det å vere i dette selskapet, blant kremen av dokumentarar frå 2020, er heilt ubeskriveleg. Eg er så stolt av filmen og av dei to hovudkarrakterane våre, Bertil og Barbora, og takkar dei for denne utrulege historia og for at eg fekkvere med heile vegen, sier Ree.

Som nevnt overfor kunngjøres de nominerte mandag 15. mars, mens den 93. Oscar-utdelingen finner sted søndag 25. april.

Les hele saken: Fem norske filmar på Oscar-kortliste: – Dette er historisk – NRK Kultur og underholdning

For mer informasjon om årets Oscar-utdeling: Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences

Kilde: nrk.no, oscars.org

Publisert av: Anders Teslo