Empo TV

500 000 Pfizer-vaksiner i første kvartal

ettersom vi vil få dem fra andre produsenter.

Publisert:

- Totalvolumet er 2,5 millioner doser. Så er det alltid litt usikkert med leveranseskjema, men minst 500 000 doser kommer i første kvartal av Pfizer, sier Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til VG. Det er han som forhandler om vaksineinnkjøpsavtaler for EU, og han sørger også for at Norge får vaksiner. Vaksinene blir innkjøpt via et program som består EUs medlemsland, men landene avgir vaksinedoser til Norge. Det skjer ved at Sverige kjøper inn dosene, og videreselger dem til oss.

- For Norges del snakker vi om leveranse på flere hundre tusen doser i januar. Og i hvert fall mellom to, og to og en halv millioner doser i løpet av første kvartal, sa Bergstrøm til NRK i starten av desember. I etterkant forstår kringkastingen det slik at vi fortsatt kan få 2,5 millioner vaksinedoser på nyåret, dvs. at vi får 2 millioner vaksiner fra andre produsenter. De 6 vaksinene Norge kan få tilgang på gjennom EU-systemet er Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca, Curevac, Sanofi/GSK og Johnson & Johnson.

Hos Folkehelseinstituttet har man tidligere anslått at omkring 1,3 millioner nordmenn er i risikogruppen for å bli alvorlig syk dersom de blir smittet av koronaviruset, og i november konkluderte et ekspertutvalg i medisinsk etikk med at denne gruppen skal prioriteres når vaksinedosene rulles ut. Men dersom det blir et voldsomt smitteutbrudd hos oss må helsepersonell prioriteres.

Les hele saken: Norge får minst 500.000 Pfizer-doser første kvartal – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo