Empo TV

Benedicte er den første i Norge som tar frisørutdanning i rullestol

For Benedicte Tønnesen fra Jæren var barndomsdrømmen å bli frisør. Hun ble usikker da hun i 10. klasse havnet i rullestol. Benedicte visste om to andre rullestolbrukere i verden som var blitt frisører og selv er hun antakelig den første ...

Publisert:

For Benedicte Tønnesen fra Jæren var barndomsdrømmen å bli frisør. Hun ble usikker da hun i 10. klasse havnet i rullestol. Benedicte visste om to andre rullestolbrukere i verden som var blitt frisører og selv er hun antakelig den første rullestolbrukeren som blir frisør. Nå gleder hun seg til å komme ut i praksis i en frisørsalong der hun kan frisere og forandre håret til folk.

Anne Mari Halsan som er administrerende direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) mener det er et godt signal til andre med funksjonshemning at Benedicte vil satse på å bli frisør. Frisør er et yrke som fint kan gjøres rullende. Og det kan hende at Tønnessen vil bane vei for flere som går med samme drøm i magen, men som ikke tror det går an.

Benedictes kontaktlærer, Wenche Bærheim ved Godalen videregående skole i Stavanger sier at frisørelevene er en dyktig gjeng som brenner for faget og at både skolen og medelevene hjelper til i hverdagen. Hun sier til NRK at frisørutdanningen går om du vil det nok og brenner for faget. Likevel var hun litt nervøs da hun hørte om den nye eleven sin og om det var godt nok tilrettelagt. -Men så kom Benedicte og var selvhjulpen og positiv. Da ble vi enige hele gjengen om at dette får vi til. Det er både inspirerende og motiverende mener Bærheim.

God tilrettelegging er essensielt for elever med funksjonsnedsettelse. Universell utforming på skolen er også viktig for å unngå at elever dropper ut, mener Berit Therese Larsen i FFO. Berit Therese Larsen i Funksjonshemmedes Fellesforbund (FFO) viser til en undersøkelse gjort i 2014 som sier at 64 prosent av barn med funksjonshemning ikke fullfører videregående skole. For de resterende er det 18 prosent. Larsen sier at rettledning, rådgivning og det å se at eleven kan få det til er viktig. Hun syns det er bra at verden går framover og at noen tenker nye muligheter.  

Benedicte syns det går fint, men det er enkelte utfordringer med rullestolen. Utholdenheten hennes gjør at hun ikke kan jobbe mer enn 50 prosent. Pausen blir derfor ekstra viktig for henne i arbeidslivet. Benedicte syns det er kjekt å høre at hun kan være være et forbilde. Hun håper at flere som brenner for det kan gjøre det samme.   

Kilde: NRK- Rogaland

Les hele saken Første rullestolbruker i Norge som tar frisørutdanningen

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen