Empo TV

Blinde Ellen (46) får kjeft for å ikke holde avstand: – Jeg blir lei meg

[b]Ellen Østborg fra Hamar er blind og går alltid med merket førerhund. Likevel har hun fått flere kommentarer fra folk som mener hun må holde avstand. Mange skjønner ikke at hun ikke kan se. Østborg forteller for eksempel om folk på sykkel ...

Publisert:

Ellen Østborg fra Hamar er blind og går alltid med merket førerhund. Likevel har hun fått flere kommentarer fra folk som mener hun må holde avstand. Mange skjønner ikke at hun ikke kan se. Østborg forteller for eksempel om folk på sykkel som presser seg mellom henne og andre forbigående. Disse episodene inntraff også før koronatiden.

Hun syns folk tar lite hensyn, fordi syklister er vanskelig å høre før de er rett ved siden av henne. Hun syns folk må ha forståelse for at hun ikke ser. Jeg kan ikke lære Itzy å holde nok avstand til andre. Hun er ikke opplært til det, og det går ikke å lære henne det etter så mange år, sier Ellen Østborg. Hun har hatt labradoren Itzy i fem og et halvt år og forteller at den, som førerhunder generelt, er opplært til å uansett gå på venstre side av veien. Hun kan derfor ikke alltid gå på rett side av veien, noe som gjør det vanskelig å holde nok avstand til de som kommer bakfra eller imot.

Østborg sier mange tror hun kan se. De oppfatter at hun bare er ute og trener førerhunden. Kanskje jeg ikke ser blind nok ut. Jeg går jo ikke med stokk, men vi framstår jo forskjellig.  Kjennetegnet på en førerhund er det stive håndtaket, og at det gjerne står «førerhund» på selen. Noen ganger har jeg også en refleksvest på meg som det står «blind» på. Det skal i grunnen være lett synlig for andre, sier Ellen Østborg.

I en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for Norges Blindeforbund, oppgir nemlig halvparten av førerhund-brukerne at de har opplevd utfordrende situasjoner når det kommer til å holde avstand for å unngå koronasmitte. Karsten Aak i Norges Blindeforbund håper folk kan bidra til å gjøre hverdagen til synshemmede litt enklere. Han mener det er viktig at folk tar hensyn og at ansvaret om å holde avstand ligger hos dem som faktisk kan se. Undersøkelsen, som er gjennomført i forbindelse med førerhundensdag 29. april, viser også at hver tredje bruker synes nye og midlertidige regler for ferdsel i det offentlige rom har gjort det vanskeligere å bevege seg utendørs.

.nrk.no/innlandet/blinde-med-forerhund-far-kritikk-for-a-ikke-holde-nok-avstand-i-koronatiden-1.14996708

Saken er fra NRK.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen