Empo TV

Jon Henrik Larsen i Salangen-Nyheter fikk Fabian Stang som vitne i BPA-rettsak

Jon Henrik Larsen er redaktør og gründer i Salangen-Nyheter, og eer en helt spesiell redaktør i det norske mediemangfoldet. Etter tolv år med brukerstyrt personlig assistent (BPA) fra kommunen, fikk Larsen avslag for to år siden. Nå sier ...

Publisert:

Jon Henrik Larsen er redaktør og gründer i Salangen-Nyheter, og eer en helt spesiell redaktør i det norske mediemangfoldet. Etter tolv år med brukerstyrt personlig assistent (BPA) fra kommunen, fikk Larsen avslag for to år siden. Nå sier kommunen at tildelingen var en saksbehandlingsfeil, og at han ikke har krav på et slikt tilbud.

Larsen har diagnosen autist og har tidligere hatt god bruk for assistanse både til husarbeid og betaling av regninger.

– Når det ligger en bunke med papirer på bordet så kobler jeg helt ut. Jeg klarer ikke håndtere det, innrømmer Larsen.

En assistent er helt nødvendig hvis han skal fungere som redaktør av Nettavisen sin.

Redaktøren i Salangen-Nyheter kjemper nå for sitt livsverk i rettssak mot staten. Da han møtte staten i retten ville han føre statsminister Erna Solberg som vitne, for sitt krav om å få beholde sin brukerstyrte personlige assistent. Men tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang har engasjert seg i saken, og han inntok vitneboksen med kraftig støtte til redaktøren.

Gjennom en TV-serie har hele landet blitt kjent med den hyperlokale nettavisen som bringer små, pussige og positive nyheter, som for eksempel: «Handlevogn på avveie» og «Nå skal gravlunden rakes!».

– Folk flirer når de ser saken, ikke av oss, men av at det går an å lage et mediebilde av sånne saker. Og jeg tror folk trenger det i den hverdagen vi har i dag, sier Larsen.

Nå står avisen i fare. Ett av selskapene er allerede konkurs, og selskapet står uten ansatte. Men det mangler ikke på støtte fra leserne:

– Det er alt fra biskopen i Nord-Hålogaland bispedømme som har sagt at dette må du fortsette med. Jeg ber for deg Jon Henrik, sier han. Og ikke minst Fabian Stang som dukket opp i retten på mandag helt uventet og sa: Jeg vil vitne for deg. – Veldig fleipete sagt så er det sånn at hvis Jon Henrik hadde tisset i buksa, da hadde han fått assistent. Men Jon Henriks utfordring er at han driter i regninger, men da får han ikke hjelp, konstaterer den tidligere Oslo-ordføreren.

Under rettsforhandlingene, som ble avsluttet tirsdag, fastholdt statens jurister at redaktør Larsen ikke har krav på brukerstyrt personlig assistent.

Advokat hos regjeringsadvokatembetet, Kaija Bjelland sier til TV2 at et hovedpoeng retten skal ta stilling til er nettopp om det tilbudet Larsen nå har er forsvarlig, og etter statens syn er det forsvarlig, sier hun.

Dom i saken ventes om en måned. Fabian Stang er overbevist om at Larsen vinner til slutt. I mellomtiden har han et råd til nasjonalforsamlingen.

– Når Stortinget vedtar bestemmelser som dette, må de være flinkere til å signalisere til byråkratiet at det er lov å bruke huet, sier Stang.

Saken er fra TV2.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen