Empo TV

Rullestolbrukere skal slippe å bruke sidefløyen når de skal inn på slottet

Norges slott
 Foto: Pxhere

Norges slott Foto: Pxhere

Om en rullestolbruker skal inn på Slottet blir vedkommende henvist til en sidefløy, der de har trinnfrie og likeverdige innganger som er i daglig bruk for besøkende til Slottet. Problemene melder seg ved de større, offisielle anledningene der ikke alle gjestene kan gå inn den originale hovedinngangen. Målet til Statsbygg er at de vil lage en løsning for rullestolbrukere, som er likeverdig for alle, lover kommunikasjonsdirektør, Hege Njaa Schøyen i Statsbygg.

Publisert:

Slottet er fredet, og det er viktig å beholde opprinnelige strukturer og bygningsmessige detaljer. Statsbygg prøver derfor å legge til rette for en ny, tilgjengelig inngang i nærheten av hovedinngangen, med samme atkomst fra Slottsplassen. Her har man åpnet for en universell utformet heis. Heisen er plassert slik at du kommer til etasjene nær der andre kommer når de bruker trappen fra hovedinngangen.

-Rullestolbrukere kan dermed ankomme sammen med andre fra Slottsplassen, og de slipper å bruke innganger på helt andre siden av bygningen. Dette vil gi en mer likestilt og verdig ankomst og et enklere trafikkmønster enn slik situasjonen var tidligere, skriver Hege Njaa Aschim.
Kongefamilien skal kunne ta imot alle som kommer til Slottet på en likeverdig måte, avslutter Hege Njaa Aschim i Statsbygg i svarbrevet sitt til Handikapnytt.
I tillegg arbeider Statsbygg med å etablere et nytt HC-toalett i tillegg til dagens HC-toaletter. Det er også satt i gang tiltak for å bedre belysningen, eliminere terskler og gjøre trappene mer tilgjengelige.

Tove Linnea Brandvik, NHFs leder, mener det har stor betydning at Slottet blir tilgjengelig for alle – selv om det ikke er en bygning som brukes mye allmennheten. – Symbolikken i dette er ekstremt viktig. Dessuten, også kongefamilien kan komme i en situasjon der noen bruker rullestol eller får nedsatt syn eller hørsel. Det er også viktig at Slottet funger slik at funksjonshemmede skal kunne jobbe der, sier hun.

Statsbyggs kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim opplyser at en rapport om universell utforming på Slottet snart er klar. Den skal drøftes med Riksantikvaren og aktuelle organisasjoner. Tove Linnea Brandvik er mer enn villig til å diskutere tiltakene med Statsbygg, på vegne av Handikapforbundet.

Saken er fra Handikapnytt

Les hele saken: Slottet skal få universell utforming