Empo TV

Reagerer på at Trondheim kommune bruker lite penger på boliger for utviklingshemmede

I en kronikk i Adressavisens debattspalte, midtnorskdebatt.no, skriver Trine Aas om at det har tatt dem 9 år å skaffe bolig til sønnen deres, Stian, som er utviklingshemmet. "Trondheim kommune bygger ikke boliger for dem som er avhengige av hjelp 24/7, derfor er ventelisten lengre en lang.", skriver Aas innledningsvis.

Publisert:

"Vi jobbet "gratis" 24/7 i ni år i venteperioden, til tross for at Trondheim kommune får ca. 800 000 i tilskudd for hver psykisk utviklingshemmet i Trondheim kommune. Hvor blir det av pengene? Brukes de riktig?" spør Aas innledningsvis, før hun fortsetter: "Kontrollkomiteen i Trondheim kommune undret seg over dette for noen år siden og skulle kontrollere regnskapet overføringer hit og dit. Er dette gjort og hvor kan vi eventuelt finne rapport om dette? Stian fikk et tilspisset vedtak når han flyttet i bolig, men det lar seg vanskelig å følge da det går på hva han selv vil, og ikke hva vedtaket sier.

Videre skriver Aas om hverdagen i sønnens bolig, som ikke er lett: "Selvbestemmelsesrett i hverdagen gir mange utfordringer i boligen for han og ansatte. Problemer vi ikke hadde hjemme, dukker opp på løpende bånd. Mange ansatte med mange brukere, opptil seks forskjellige som vekker ham på sju dager, og like mange på ettermiddagen. I løpet av en uke gir dette noen prøvelser om å få ting gjort, som hygiene, hushold, rydding og rengjøring. Vi trår ofte til når vi får beskjed om at det går i "krøll". Hadde det vært nok ansatte ville det ha blitt færre å forholde seg til for brukeren og tryggere rammer for hverdagen."

Så spør Aas Trondheim kommune: "Hva i all verden er det dere holder på med? Til stadighet på disse ni månedene kommer det mail om sparing og sparetiltak nedbemanning, ikke vikarer ved sykdom. Den siste mailen var om at 2,5 millioner skulle spares inn på grunn av overforbruk i covid 19-tiden. Covid 19 har kommet uten forespørsel, så det kan vi ikke laste ansatte eller brukere for. Å spare inn for overforbruk av ansatte i denne tiden må bare settes som tapt, ikke for å spare inn. Vi er nå inne i en ny periode, gi dem nok penger så hverdagen blir ok for alle."

Les resten av kronikken:

Adresseavisa: Hva i all verden er det dere holder på med?

Kilde: midtnorskdebatt.no

Publisert av;Anders Teslo