Empo TV

Alf Nybru mener digitaliseringen er en forbannelse

Han vil ikke være med på det digitale toget lenger uttrykker han gjennom et innlegg i Aftenbladet. Den digitaliserte robotstemmen som fortalte ham at han var nr. 50 i køen da han kontaktet banken sin gjorde ham svært frustrert da han måtte ha ...

Publisert:

Han vil ikke være med på det digitale toget lenger uttrykker han gjennom et innlegg i Aftenbladet. Den digitaliserte robotstemmen som fortalte ham at han var nr. 50 i køen da han kontaktet banken sin gjorde ham svært frustrert da han måtte ha hjelp til et problem knyttet til en annen banktjenesre. Tidligere kunne han snakke med et vanlig menneske han kunne snakke med ansikt til ansikt.

-Standhaftige roboter gjentar sitt budskap i det uendelige hver gang jeg ringer til banken min: «Kan du beskrive problemet ditt?» «Kan du gjenta med enkle ord hva du ønsker?» I mange tilfeller er dette lite tilfredsstillende for kunden. Tidligere ble jeg alltid møtt av et vennlig menneske når jeg ringte til banken. Men nå har banken åpenbart brukt sparekniven og erstattet de fleste kunderådgiverne med talende roboter som kan stå på i det uendelige uten å bli sultne eller trette, og som aldri går til streik så lenge de pleies av en kyndig IT-ekspert. Og til slutt: «Du finner svar på spørsmålet ditt ved å gå inn på hjemmesiden vår!» Dermed er samtalen avsluttet

Men Niybru er ikke alene om negative erfaringer med digitalisert tjenester. Kona hans som er fra Filipinene skulle hente en rekommandert pakke på post-kontoret i butikken. Den eneste legitimasjonen hun hadde var passet der signaturen hennes stod på baksiden og ikke under bildet som på et norsk pass. Legitimasjonen hennes ble scannet og ikke godtatt.

Eksemplene er mange. Når en lege ved en forglemmelse har skrevet ut dødsattest for feil person, skal personen ikke måtte kjempe i uker eller måneder for å bevise at han/hun fremdeles er i live. Og utviklingshemmede må tilbys en mulighet for å få digitalt koronasertifikat, selv om de ikke har bank-ID og følgelig ikke kan logge seg inn på Helse Norge. Beviset på en negativ PCR-test for covid-19 vil jo miste sin gyldighet lenge før postsendingen når fram.

Norge har alltid vært et godt land å bo i, sammenlignet med alle andre land i verden. For at dette skal fortsette, må digitaliseringsprosessen bremses, slik at «barnesykdommer» lukes vekk fortløpende.

Saken er fra aftenbladet.no

aftenbladet.no/meninger/debatt/i/R939b8/digitaliseringens-forbannelse

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen