Empo TV

HVORDAN FORSTÅ OG BRUKE EN NORDMANN: EN BRUKSANVISNING MED FEILSØKSKJEMA AV ODD BØRRETZEN.

Utenlandske betraktninger av Norge og nordmenn har i den senere tid blitt svært så populære gjennom bøker av australske Jenny Blake og Canadiske Julien S. Bourrelle. Der legger de ut i ord og bilder om hvor merkelige de synes vi og vårt ...

Publisert:

Utenlandske betraktninger av Norge og nordmenn har i den senere tid blitt svært så populære gjennom bøker av australske Jenny Blake og Canadiske Julien S. Bourrelle. Der legger de ut i ord og bilder om hvor merkelige de synes vi og vårt levesett er, og hvordan de mener resten av verden enten er bedre og gjør ting riktig, eller har noe lære av nordmenn. Sjelden klarer de og finne en mellomting. MEN dette jeg skriver nå, skal dreie seg om opphavet til alt dette! Allerede i 1991, LEEENGE FØR «The Social Guidebook To Norway» og bloggen «A Frog In The Fjords», kom selve URBOKEN om kanskje verdens mest merkelige folkeslag! Den var merkelig nok IKKE skrevet av en utlending, men av en NORDMANN! En nordmann som blant nordmenn kanskje er den nordmannen som i løpet av sitt liv best klarte å beskrive og betrakte sine landsmenn, nemlig ODD BØRRETZEN! Odd Børretzen (1926-2012), som jo mest er kjent som illustratør, kåsør og satiriker, samt visesnakker på plate til melodier av Lars Martin Myhre, skrev en bok som til tross for att den ved første øyekast kan virke som en satirisk og humoristisk beskrivelse av nordmenns gjøren og laden, faktisk til tross for og være tvers igjennom morsom, faktisk er 100% sann! VI ER SÅNN! Ingen kan som Odd Børretzen ta oss på kornet, noe boken virkelig viser! Dette til tross for att den egentlig er beregnet på utlendinger som trenger hjelp til og skjønne fenomenet «Nordmann» før de gir seg i kast med og prøve det ut på egenhånd. Mye av innholdet er unødvendig forklart fordi vi som nordmenn kjenner til alt fra før. Allikevel er det morsom lesning når vi tenker på att dette er beregnet på utlendinger! Boken er praktisk inndelt i kapitler som tar for seg det meste av det man kunne trenge å vite som for eksempel Norske Samtaler, Nordmannen og beruselsen, Særlige Kjennetegn, Norsk Nasjonalstolthet, Fedrenes Arv, Norske Matvaner, Nordmannen og Villmarken, Det Norske Sprog også videre. Illustrasjonene er festlige, og stort sett utført av forfatteren selv. Mitt yndlingskapittel må være Det Norske Sprog. Her beskrives Norsk som et sprog i den germanske sprogfamilie som på grunn av dette har mange likheter med andre germanske sprog som for eksempel svensk og dansk. Odd`s eksempler på dette er kostelige: Blant annet forteller han att ord som Coca-Cola, camping, snackbar og fastfood heter det samme på både norsk, svensk, dansk og engelsk. Imidlertid finnes det, i det norske sprog, noen gloser som IKKE finnes i andre sprog: «Bikkje», Riksmeglingsmann», «Fylkesreguleringsarkitekt» for eksempel.

Andre perler fra boken er beskrivelsen av Lutefisk i kapittelet «Norske Matvaner»: Lutefisk er fisk behandlet med lut til den oppnår en egenartet konsistens, lukt og smak. Det er meget vanskelig og gi en beskrivelse av lutefiskens utseende. Det nærmeste vi kan komme er og sammenligne den med en viss slags slimete monstre som noen ganger opptrer i amerikanske og japanske skrekkfilmer.

Til slutt som selve rosinen i pølsa, kommer ett velutstyrt feilsøkingsskjema, der mer eller mindre kjente problemstillinger man kan komme over med den gjennomsnittlige nordmann blir presentert sammen med mulige årsaker til feilens oppstandelse. Selvsagt inneholder også skjemaet forslag til mulige løsninger.

Dette er så AVGJORT (Som alt annet fra Odd`s hånd) en mesterlig morsom og flott gjennomført bok, som i tillegg til og ta nordmenn på kornet, faktisk også lærte meg ett og annet jeg ikke visste om meg selv. Dette var faktisk også den aller første gaven jeg kjøpte til min fars nye kone da jeg traff henne for første gang som 15 åring i USA. Boken er også oversatt til engelsk og fransk og er så avgjort aktuell fremdeles, til tross for att det nå er over 30 år siden den ble utgitt.

Ønsker man og lese boken selv, er den fremdeles til salgs, men vil man spare penger og ikke orker å bevege seg til biblioteket, kan man lese hele sulamitten her: Hvordan forstå og bruke en nordmann

Skrevet og anbefalt av Mattias Damsgaard Woodson