Empo TV

Demokratene ønsker ny riksrettsprosess mot Donald Trump

[b]Onsdag 20. januar kl. 18.00 norsk tid er tiden ute for Donald Trump som USAs 45. president, men nå mener det demokratiske partiet at presidenten må fjernes så snart som mulig. Årsaken er at presidentens tilhengere stormet kongressbygningen 6. ...

Publisert:

Onsdag 20. januar kl. 18.00 norsk tid er tiden ute for Donald Trump som USAs 45. president, men nå mener det demokratiske partiet at presidenten må fjernes så snart som mulig. Årsaken er at presidentens tilhengere stormet kongressbygningen 6. januar - med Trump som talende motivator.

- For å beskytte vår grunnlov og vårt demokrati vil vi handle raskt, fordi denne presidenten representerer en overhengende trussel mot begge, skriver Demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi i et brev til partiets medlemmer i Representantenes hus. Hun sier at tiltalen skal behandles med alvor, men samtidig også raskt, ettersom det kun er 9 dager igjen av Trumps presidentperiode. - Faren for det pågående angrepet på vårt demokrati som denne presidenten utøver, forsterkes, og det samme gjør det umiddelbare behovet for handling, sier Pelosi.

Mandag 11. januar - 5 dager etter stormingen - melder Reuters at det er tatt ut minst 25 siktelser for innenlandsterrorisme. Pelosi forklarer at Representantenes hus vil be visepresident Mike Pence om å utløse det 25. grunnlovstillegget - tillegget som gjør at halve regjeringen + visepresidenten kan fortelle Kongressen at presidenten er uskikket for jobben, noe som gjør at visepresidenten tar over presidentembetet. CNN melder at Pence og Trump ikke har snakket sammen siden stormingen.

Vinteren 2020 ble Donald Trump frikjent i riksrettssaken som dreide seg om maktmisbruk og forsøk på å sabotere kongressens arbeid. I søndagens "60 Minutes"-sending på CBS fortalte Nancy Pelosi at motivasjonen for en ny riksrettssak er å hindre Trump i å stille til gjenvalg i 2024. Påtroppende president Joe Biden mener at det er opp til kongressen å bestemme hvilke konsekvenser Trumps handlinger under kongress-stormingen skal få, men ifølge CNN jobber han sammen med Pelosi for å finne en annen måte å stille Trump til ansvar på. En eventuell riksrettssak kan nemlig forsinke Bidens ministernominasjoner, og annet arbeid av stor betydning.

Les hele saken: Pelosi bekrefter ny riksrettsprosess mot Trump – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo