Empo TV

Det har blitt vanskeligere å kjøpe kollektivbillett fra nyttår

I de siste 10 årene har kjøp av kollektivbillett via app blitt mer og mer vanlig. Men hva gjør du dersom du vil kjøpe billett, men er for ung til å ha både Vipps og Bank-ID?

Publisert:

Ved årsskiftet trådte EU-direktivet "Revised Payment Service Directive" (PSD2) i kraft, noe som betyr at nettkjøpene fra nå av må ha noen ekstra sikkerhetsmekanismer. I Avisa Oslo har man kunnet lese at mange har reagert på at innloggingstjenestene er vanskelige å bruke, og sikkerhetsdirektivet rammer nå de som er under 16 år og som reiser med kollektivtilbudet i Oslo og omegn. Nå vil stortingsrepresentant Tore Hagebakken (Ap) ha svar på hva regjeringen vil gjøre for å gjøre det lettere for passasjerene å få kjøpt billett. - Dette er viktig. Dette må kunne gå an å få løst. Da velger jeg å ta den til statsråden, sier Hagebakken, som påpeker at uten tilgang på bank-id er det umulig å handle på nettet. Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) har fått én uke på seg til å svare, men foreløpig har hun ikke svart.

Siden 2015 har Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) tatt opp at mange utviklingshemmede rammes av tilgangsmangel på bank-id. Et eksempel på dette er du må logge deg inn dersom du vil sjekke resultatet av en covid-19-test. Hvis du skal bytte fastlege må du også benytte deg av bank-id for å logge deg inn. - Det er et stort problem. I helgen fikk jeg henvendelse fra noen som alltid har bestilt mat via kolonial.no. etter nyttår ble det umulig, sier NFUs forbundsleder Jens Petter Gitlesen. Dersom du skal bruke Vipps må du også ha bank-id.

- Det generelle problemet er at bank-id er en privatsak, sier Gitlesen, og fortsetter: - Det var bankene som skapte dette. Staten synes at det var et bra opplegg og de begynte å tilpasse sine tjenester til en privat ordning. Staten tenkte nok ikke på å tilpasse tjenestene slik at alle kan få dem. Han sier videre at bevegelseshemning ikke er til hinder for å få bank-id, men når det gjelder kognitive funksjonsnedsettelse som for eksempel utviklingshemming kan situasjonen være stikk motsatt. - Dette kan ordnes på ulikt vis som det er gjort for barn over 16 år. De er jo umyndige, men det er unntaksregler slik at de får bank-id. Det kan innføres andre unntaksregler ved at en verge kan få ansvaret for å disponere en bank-id eller bruke sin egen bank-id, sier Gitlesen.

Les hele saken: Avisa Oslo - Vanskeligere å kjøpe kollektivbillett fra nyttår. Nå må ministeren svare

Kilde: ao.no

Publisert av: Anders Teslo