Empo TV

Dyrere å reise hvis man er funksjonshemmet

Neste år må funksjonshemmede betale mer for en alternativ tjeneste som er dårligere enn det folk flest benytter seg av. Forslaget til Oslos budsjett for 2021 er nå blitt offentliggjort. ‘Byrådet ønsker å satse på økt bruk av ...

Publisert:

Neste år må funksjonshemmede betale mer for en alternativ tjeneste som er dårligere enn det folk flest benytter seg av. Forslaget til Oslos budsjett for 2021 er nå blitt offentliggjort. ‘Byrådet ønsker å satse på økt bruk av kollektivtrafikk og har derfor valgt å ikke sette opp billettprisene. Dette gjelder ikke for de funksjonshemmede som er utestengt fra den vanlige kollektivtrafikken.

For funksjonshemmede som må benytte tilrettelagt transport (TT) øker egenandelen med nesten 3 prosent. Egenandelen for en TT-reise koster i dag 60 kroner. En reise med ordinær kollektivtransport koster 37 kroner i en sone. Som bruker av ordinær kollektivtransport kan man hoppe på enhver trikk, t-bane eller buss og kjøre i en hel klokketime for 37 kroner. Hvis man er TT-bruker også skal hjem fra et møte og plukke opp barnet ditt på vei hjem, må du derimot ut med to egenandeler på 60 kroner hver. Hvis man er avhengig av spesialbil for elektrisk rullestol må den funksjonshemmede passasjeren dessuten helst bestille reisen senest dagen før. .

Det kan virke urettferdig at funksjonshemmede må betale mer for en alternativ tjeneste som er dårligere enn det folk flest kan benytte seg av. I tillegg skal prisen på denne tjenesten økes når ordinære billettpriser står på stedet hvil. Handikapforbundet i Oslo mener at egenandelen for tilrettelagt transport bør settes på nivå med prisen for en ordinær enkeltbillett.

Maren Rismyr fra Rødt kommenterer: Egenandelen på TT-reiser skal ikke være høyere enn billettprisen på vanlig kollektivtransport. Taket på antall TT-reiser må fjernes. Dette følger vi i Rødt opp i budsjettbehandlinga.

Les saken: Kollektivtrafikken dyrere for funksjonshemmede

Publisert av Birgitte Falck Jørgensen