Empo TV

Fagforbundet forsyner seg av penger som skal gis til pleiing av funksjonshemmede barn

Dersom jobben din befinner seg den i samme kommunen som du bor i, må du betale fagforeningskontigent av stønaden som du får for å ta deg av funksjonshemmede familiemedlemmer. Nå vil Fagforbundet, etter at Handikapnytt tok opp saken, gå igjennom regelverket.

Publisert:

- Det er så urettferdig. Jeg mener at dette blir helt feil, sier en kvinne til Handikapnytt, som ikke ønsker å stå frem med navn. Hun er ansatt i Trondheim kommune, og må jobbe deltid for å ta vare på hennes funksjonshemmede datter, som er over 18 år. Datteren krever tilsyn 24 timer i døgnet.

Kvinnen har vært organisert i Fagforbundet, og organisasjonen trekker 1,45 prosent av bruttolønn i medlemskontingent inntil en maksgrense. Men når kvinnens fagorganisasjon har regnet ut hvor mye de skal trekke henne for, har de også tatt med omsorgsstønaden som hun mottar for å ta vare på datteren. Med dette har fagforeningen i perioden 2015 - 2020 fått ca. 9500 ekstra.

Årsaken til at dette har kunnet skje, er fordi at kvinnen mottar lønn og omsorgsstønad i samme kommune, og begge deler står oppført på den samme lønnsslippen. Det hadde vært annerledes dersom kvinnen hadde bodd i en annen kommune, for da ville det ikke ha blitt trykket kontigentav pengene - selv om kvinnen fremdeles hadde vært med i Fagforbundet. - Jeg har hele tiden måttet jobbe redusert stilling fordi jeg må ta meg av datteren min. Da er det veldig urettferdig at jeg skal betale mer i medlemskontingent enn andre, sier kvinnen, som har klaget på praksisen og krever at Fagforbundet betaler tilbake pengene som hun mener at hun har betalt for mye av.

Fagforbundet, som er en del av LO, har på sin side sagt nei. Forbundet har i stedet vist til et vedtak fra "Administrativ vedtektsgruppe" fra 2017, der det heter at "medlemmer som mottar omsorgsstønad skal betale kontingent." Nå lurer kvinnen på hva Fagforbundet har tenkt å gjøre med den delen av kontingenten som hun trekkes for. - Har de rett til å kreve kontingent av omsorgsstøtten, må jeg vel ha muligheten til å bruke dem på et vis? Det kunne vi virkelig trengt, for vi som er foreldre til funksjonshemmede barn, må hele tiden slåss med alt vi har for at barna våre skal få et verdig liv, sier kvinnen til Handikapnytt, som i etterkant har valgt å melde seg ut av Fagforbundet.

Les hele saken: Fagforbundet forsyner seg av penger du får for å pleie funksjonshemmede barn (handikapnytt.no)

Kilde: handikapnytt.no

Publisert av: Anders Teslo