Empo TV

Filmanbefaling: "Fargo" (1996)

Det er tid for å snakke om en klassiker fra 90 tallet: «Fargo» fyller 25 år i år. «Fargo» er et actiondrama hvor den svarte humoren sitter meget løst. Handlingen er lagt til Brainerd, Minnesota, hvor vi møter bilselgeren Jerry Lundegaard ...

Publisert:

Det er tid for å snakke om en klassiker fra 90 tallet: «Fargo» fyller 25 år i år. «Fargo» er et actiondrama hvor den svarte humoren sitter meget løst. Handlingen er lagt til Brainerd, Minnesota, hvor vi møter bilselgeren Jerry Lundegaard (William H. Macy) som er så misfornøyd med sin jobb og sitt ekteskap.

Han jobber for sin svigerfar og har endt opp med en del finansielle problemer. I håp om å komme seg ut av knipen hyrer han to ikke så alt for talentfulle kriminelle (Steve Buscemi, Peter Stormare) til å kidnappe kona for å presse svigerfaren for løsepenger. Det som skulle være en fredelig utpressing går fort skeis og får fatale følger, og den gravide politikvinnen Marge Gunderson (Frances McDormand) blir satt på saken. Mens hun etterforsker hva som har skjedd så blir ting bare vanskeligere for Jerry, og for de to skurkene går det fra galt til verre.  

Fargo ble nominert til hele 7 Oscarer, og vant for beste manus, mens Frances McDormand fikk statuetten for beste kvinnelige skuespiller.

Filmen har blitt en klassiker og ligger på plass 177 på listen over IMDBS beste filmer noensinne.

Rollen som Carl Showalter var spesifikt skrevet for Steve Buscemi. Filmens mest kjente scene, når han blir presset ned i en fliskutter av sin ikke så altfor tillitsfulle makker spilt av Peter Stormare, har blitt parodiert en rekke ganger i andre filmer.

Fun facts:

Åpningssangen i soundtracket er basert på den norske folketonen «Den bortkomne sauen». Minnesota, hvor handlingen er lagt til har en stor andel skandnaviske etterkommere...

...og apropos norsk, det Marge Gunderson hopper over på buffé-menyen er lutefisk.

Peter Stormares karakter sier kun 18 ord gjennom hele filmen, i forhold til den mer snakkesalige Steve Buscemi som totalt sier 150.

Peter Stormare, som opprinnelig er svensk, brukte fritiden mellom opptakene på å reise rundt og oppsøke byer med Svensk-klingende navn.

Originaltittelen var opprinnelig «Brainerd», men filmen ble hetende «Fargo» fordi Cohen-brødrene synes det hørtes bedre ut.

18 år senere kom den kritikerroste og prisvinnende miniserien «Fargo». Dette er nye historier i samme univers, med den samme svarte humoren som den originale filmen har. Serien har nå 4 sesonger totalt, den foreløpig siste kom høste 2020. Gjennom første sesong så er det mange likheter til filmen, det er først senere i sesongene at serien går til å være mindre avhengig av hva som har skjedd tidligere og historiene blir mer sine egne.

Cohen-brødrene er medprodusenter.

«Fargo» har status som en klassiker og med serien som bygger videre på det som gjorde filmen så bra, kommer den ikke til å bli glemt med det første.

Carl-Edvard Engebretsen