Empo TV

Filmanbefaling: "Spies Like Us" (1985)

«Spies Like Us» («Spioner som oss») handler om de to ikke særlig talentfulle spionstudentene Emmet Fitz-Hume (Chevy Chase) og Austin Milbarge (Dan Aykroyd), som etter et halvhjertet forsøk på å jukse seg til bestått etteretningseksamen, ender opp med å bli brukt som en lokkeduer for en hemmelig operasjon, så de mer proffe kan gjøre jobben.

Publisert:

De blir sendt ut til steder i Sentral-Asia som på den tiden var under sovjetisk regime.

På dette oppdraget så klarer våre to håpløse venner å havne i forskjellige kinkige situasjoner, hvor de blant annet utgir seg for å være leger, og ender opp med å måtte utføre et akutt kirurgisk inngrep for ikke å vekke mistanke - noe som selvfølgelig ender med fadese.

Galskapen fortsetter når ferden går videre til Sovjetunionen. Der må de inkompetente heltene redde verden fra et atomangrep - eller vil ulykkesfuglene selv utslette kloden i forsøket?

Filmen kom ut i 1985 og var John Landis' 14. film.

Filmen er nå anerkjent som en klassisk komedie fra 80-tallet, men da den kom ut fikk den lunkne mottakelser fra de fleste anmeldere, men den ble en stor kassasuksess og fikk bedre omtaler over tid.

 Fun facts:

  • Scenene som skal forestille Sovjetunionen er innspilt i den norske fjellheimen, med Sognefjorden som bakgrunn. Den norske skuespilleren Bjarne Thomsen er også å finne på rollelisten. Dan Aykroyd har senere fortalt i intervjuer at innspillingen i Norge holdt på å skape en diplomatisk krise, ettersom de hadde en kopi av en sovjetisk SS20-atomrakett på settet. Bilder av denne ble plukket opp av amerikanske spionsatelitter, og de tok kontakt med norske myndigheter i frykt for at dette var en ekte sovjetisk rakett.

  • Filmen er stappfull av cameoroller som f.eks. regissørene Terry Gilliam, Sam Raimi, og Joel Cohen. Terry Gilliam er mest kjent for å være mannen bak alle animasjonene i Monty Python, og har siden blant annet regissert «Fear and Loathing in Las Vegas». Sam Raimi sto bak kultfilmen «Evil Dead» og har senere laget «Spiderman»-triologien, mens Joel Cohen og broren Ethan står bak bl.a. «Fargo», «O Brother Where Art Thou» og «The Big Lebowski». Også BB King og Bob Hope dukker opp i «Spioner som oss».

  • «Spioner som oss» ble i 2009 parodiert i en episode av «Family Guy». Episoden fikk navnet «Spioner som minner om oss», og Chevy Chase og Dan Aykroyd spiller denne gangen seg selv, og forklarer at president Reagan utnevnte dem til ekte spioner etter å ha sett originalfilmen.

Carl-Edvard Engebretsen