Empo TV

Flertall på Stortinget krever svar på lovbrudd mot utviklingshemmede

I de siste ukene har det blitt avslørt at flere utviklingshemmede har fått innvilget besøksforbud under koronapandemien. Nå vil Arbeiderpartiet (Ap), Fremskrittspartiet (Frp), Senterpartiet (Sp) og Sosialistisk Venstreparti (SV) ha svar på hvorfor det gikk som det gikk.

Publisert:

Det er Arbeiderpartiet og Senterpartiet som vil gjøre de utviklingshemmedes rettssikkerhet til et tema under mandagens trontaledebatt. Bakgrunnen er at Høie i et intervju med VG ikke så noe behov for noen kartlegging av hvor mange som ble nektet besøk. - Det er en systemsvikt vi må til bunns i. En må få klarhet i hvor mange som ulovlig ble underlagt besøksforbud og andre ulovlige restriksjoner på bevegelsesfriheten, og vi må finne ut hvorfor det skjedde, sier Tore Hagebakken (Ap). Frp-nestleder Sylvi Listhaug vil også ha svar: - Når det nå varsles om flere tusen overgrep mot de svakeste blant oss, så må vi ha fakta på bordet. Da er det helt nødvendig å finne ut hvor mange det er snakk om, slik at vi vet hva omfanget er, sier Listhaug.

Trontalen, som er ført i pennen av Solberg-regjeringen, skal diskuteres og debatteres mandag 5/10 og tirsdag 6/10. Det er Senterpartiet som skal legge frem forslaget om at Stortinget må be regjeringen om å granske myndighetenes håndtering av besøksforbudet. - Enten ved en egen granskning, eller ved at mandatet til kommisjonen endres slik at granskningen gjøres der, sier Senterpartiets Kjersti Toppe.

Les hele saken: Krever svar på lovbrudd mot utviklingshemmede

Kilde: VG.no

Publisert av Anders Teslo