Empo TV

"Folk og røvere i Kardemomme by" blir animasjonsfilm

[b]Fra den ble gitt ut i 1955 har Thorbjørn Egners bok "Folk og røvere i Kardemomme by" fascinert både unge og gamle, og i år er det 30 år siden byen ble åpnet i Kristiansand Dyrepark. Og for tiden lister de tre røverne Kasper, Jesper og ...

Publisert:

Fra den ble gitt ut i 1955 har Thorbjørn Egners bok "Folk og røvere i Kardemomme by" fascinert både unge og gamle, og i år er det 30 år siden byen ble åpnet i Kristiansand Dyrepark. Og for tiden lister de tre røverne Kasper, Jesper og Jonathan (samt resten av Kardemomme by), seg stilt på tå til kinoduken*!

- Jeg tror han gjerne ville blitt med, sier Bjørn Egner, sønnen til Thorbjørn Egner, mens han ser på miniatyrmodellen av Kardemomme by som er bygget opp i studioet. Produsent Heidi Palm Sandberg forteller om fremgangsmåten: - Det som er unikt er at settene er bygget opp i miniatyr og karakterene dataanimeres inn i etterkant, sier hun, og fortsetter: - Man bevarer nostalgien fra Egners univers, samtidig som man får en bedre ansiktsmimikk, enn når man bruker dukker. Det er Rasmus A. Sivertsen, som tidligere har hatt ansvaret for "Kurt blir grusom" (2008) og "Dyrene i Hakkebakkeskogen" (2016), som har regien på "Folk og røvere i Kardemomme by" og han mener at historien fremdeles er aktuell. - Dette er en historie om toleranse, som handler om at folk er folk. Historien mener jeg er viktigere enn noensinne, sier Sivertsen, og legger til: Det er en stor ære å få lov til å ta del i dette universet. Det er kanskje Norges mest kjente fortelling og historie.

Per Arnstein Aamodt, som er daglig leder i Kristiansand Dyrepark, er begeistret for arbeidet som gjøres. - Vi er en liten del av det. Det er Qvisten animation og Nordisk Film som har lagd denne fine produksjonen. Vi er heldige som får være "location". Det har vi sloss for. Det er ennå ikke klart hvilke skuespillere som skal låne sine stemmer til innbyggerne i Kardemomme by, men det som er klart er at dersom alt går etter planen, får "Folk og røvere i Kardemomme by" norgespremiere søndag 25. desember 2022. Samme måned vil det også være 110 år siden Thorbjørn Egner ble født.

  • Det er ikke første gang at "Folk og røvere i Kardemomme by" går til filmen; i 1988 kom spillefilmen med samme navn, der Sverre Anker Ousdal, Øivind Blunck og Jon Eikemo spilte hhv. Kasper, Jesper og Jonathan, mens Tante Sofie ble spilt av Kjersti Døvigen.

Les hele saken: En av Norges mest kjente fortellinger blir til film – NRK Sørlandet – Lokale nyheter, TV og radio

Kilder og ekstraopplysninger: nrk.no, filmweb.no imdb.com, (Internet Movie Database), boken "Norske klassikere - Bøker, filmer, musikk, radio og TV fra 1945 til i dag" (2012),

Publiser av: Anders Teslo