Empo TV

Film:

Freewheelin'

Norsk kortfilm fra 2016

Foto: Illustrasjonsfoto PxHere

Foto: Illustrasjonsfoto PxHere

Petter er en gutt som sitter i rullestol, han er handikappet og vil dessverre aldri kunne være i stand til å gå eller løpe. Han har 'én venn i livet som ikke mobber, dømmer eller kritiserer - nemlig kjælehøna hans Nusse.

Publisert:

Konseptet bak denne geniale filmen som faktisk bare har en lengde som tilsvarer omtrent to gjennomsnitts reklamefilmer på tv, er kanskje det mest geniale jeg har hørt om siden jeg begynte på Empo for snart 11 år siden. I hvertfall hvis man skal tenke i forhold til funksjonshemmede og deres hindringer og muligheten til og gjøre det beste ut av en dum situasjon. Klisjeer som "alt er mulig", "det er lov og drømme" og "ingenting er for seint" surrer rundt i hue når man ser denne filmen som tar utgangspunkt i to levende vesener som vet at det som er umulig er og blir umulig, men det skader i hvertfall ikke å prøve og gjøre et forsøk på og gjøre situasjonen litt mer utholdelig.

De har nemlig en ting til felles, de kommer aldri til å få oppleve det de drømmer om aller mest i livet, nemlig å få gå og fly. Riktignok har Petter bein og Nusse vinger, men høner kan jo ikke fly og folk i rullestol kan ofte ikke gå, sånn er livet.

Men oppfinnsomheten kjenner ingen grenser og om ikke Nusse kan hjelpe Petter og gå, så kan i hvertfall Petter ha litt glede av og la Nusse få oppleve minst én skikkelig flytur i sitt liv! Hvordan han fikser dette er utgangspunktet for hele filmen som faktisk er basert på myten om Ikaros i Gresk mytologi. Kort fortalt forsøkte Ikaros som heller ikke kunne fly i utgangspunktet og rømme fra sitt fangenskap på Kreta ved hjelp av kunstige vinger laget av voks og fjær. Unge Ikaros brydde seg ikke om farens strenge advarsel om å fly for nærme solen, da den ville smelte voksvingene, og det gikk som det måtte gå.

På samme måte må Petter benytte seg av ting i hverdagen som han har for hånden for og få Nusse til værs, og da sier det seg jo selv at materialene ikke akkurat er av ingeniørverdig kvalitet skapt for og vare evig. Hva som skjedde med Ikaros vet vi jo alle, vingene smeltet og Ikaros falt ned til sin blodige død. Hva som skjer med med Nusse, røper jeg ikke her, men du kan trøste deg med at ingen høner skadet under innspillingen! God Fornøyelse!

Se filmen her:
Freewheelin'

Kilde: www.spaett.no