Empo TV

Gullgrossisten fra Brumunddal

77-årige Ragnhild Myklebust kan se tilbake på en eventyrlig idrettskarriere, samtidig som hun er en av få nordmenn som er rammet av poliomyelitt.

Publisert:

- Jeg datt som en klut, men spurte aldri om hjelp, sier Myklebust. Da hun vokste opp på 1950-tallet ble Norge rammet av tre store polio-epidemier, og i 1951 fikk 2233 barn og voksne sykdommen. Over 300 barn døde som følge av polio, men det skulle ikke gå lang tid før den første poliovaksinen ble satt, for det skjedde allerede i skoleåret 1956-57. I de neste årene fikk man kontroll på polioviruset, og siden 1969 har det ikke vært poliosmitte i Norge. I 2002 ble Europa erklært som poliofritt, men det betyr ikke at sykdommen er utryddet, ettersom den fremdeles finnes i enkelte land. I Norge lever fremdeles mellom 5000 og 10 000 mennesker med senskader etter polioviruset. - Jeg kom meg fram på mitt eget vis, i starten ved hjelp av armene til å støtte de svake beina mine, sier Myklebust. Idrettskarrieren hennes varte fra 1986 - 2002, og i denne perioden vant hun 27 medaljer i vinter-Paralympics, hvorav 22 av dem var gull. Paraidrettene Myklebust deltok i var ispigging, langrenn og skiskyting, og under følger en oversikt over hvor og når medaljene ble tatt:

1988: Innsbruck, Østerrike - 5 gull og 1 sølv (6 medaljer)

1992: Tignes, Frankrike - 2 gull

1994: Lillehammer, Norge - 5 gull, 2 sølv, 2 bronse (9 medaljer)

1998: Nagano, Japan, 1998: 5 gull

2002: Salt Lake City, USA - 5 gull

Nå har Myklebust og 81 andre Paralympics-gullvinnere blitt foreviget av portrettfotograf Arnfinn Johnsen, som har gitt ut boka "Best - Paralympisk gull", og dersom du har lyst til å oppleve portrettene i storformat, kan du oppsøke Norges olympiske museum på Lillehammer, som i februar kunne ønske velkommen til en fotoutstilling som har samme navn som boken. - Dette er folk som har trosset vanskelige treningsforhold, operasjoner, smerter og mye uforstand. Flere av dem har også støtt på mye diskriminering, sier Johnsen, og fortsetter: - På tross av dette har de endt opp på toppen, de er enere og gullvinnere, og det er meget imponerende.

Myklebust er opptatt av dersom du har en funksjonshemming, kan du likevel klare å få til noe selv. - Uansett hvor funksjonshemmet du er så har du noe du kan gjøre. Men hvis du blir fratatt også det, blir du totalt umyndiggjort. Og jo mer umyndiggjort du blir, jo mere hjelp trenger du jo.

Les hele saken: Ragnhild Myklebust lever med polio og er dronningen av vinter-Paralympics – NRK Innlandet – Lokale nyheter, TV og radio

Kilde: nrk.no, wikipedia.org

Publisert av: Anders Teslo