Empo TV

Hvordan står det til med utviklingshemmede i det ordinære jobbmarkedet?

I de siste 3 årene har førsteamanuensis ved UiT Norges arktiske universitet, Hege Gjertsen, og flere av hennes kollegaer jobbet med et forskningsprosjekt som ser på hvordan utviklingshemmede kan inkluderes i det ordinære arbeidsmarkedet.

Publisert:

- Personer med psykisk utviklingshemming er kanskje den gruppen som i aller størst grad er ekskludert fra arbeidslivet, sier Gjertsen, og legger til: - De er absolutt en ubrukt ressurs. Dette er snakk om en stor gruppe med god arbeidsvilje og evne til å jobbe. De er ofte en veldig pålitelig arbeidskraft, og har lite fravær. En av de som forskerne har observert, er Bent Kristensen. som er tilknyttet Inko Harstad, et arbeidstilbud for mennesker med forskjellige utviklingshemminger. For tiden jobber han som lagersjef på gjenbruksbutikken Fru Pigalopps skattkammer, og han har også jobbet på Rema 1000. - Når jeg fikk tilbud om å jobbe her ble jeg veldig glad og sa ja med én gang. Det hadde bare vært kjedelig å bare sitte hjemme de dagene, sier Kristensen. Og innehaveren av Fru Pigalopps skattkammer, Sissel Sandberg-Pedersen, mener at personer med utviklingshemming er en nyttig ressurs i arbeidslivet. - Jeg tror jeg ikke hadde klart meg uten Bent. Han er veldig flink og selvstendig. Han gjør jobben jeg måtte ha gjort på kveldstid, sier Sandberg-Pedersen. Bent på sin side jobber to dager i uka på Inko, og resten av tiden jobber han på gjenbruksbutikken. Ja, en dag så jobbet han på en fridag! - Det er artig å være på jobb hos Inko også, men dette er en helt vanlig arbeidsplass. Jeg bruker å si at de to dagene jeg er på Inko så kan jeg slappe litt av, men det kan jeg ikke her, sier han.

Forskerne mener at utviklingshemmede har gode forutsetninger for å lykkes i det ordinære arbeidslivet, selv om mange av dem jobber på en tilrettelagt arbeidsplass. - Det er veldig mange som ønsker det, og vi har studert flere eksempler på hvordan man kan lykkes med det. Noen trenger selvfølgelig mer oppfølging enn andre, men det finnes mange forskjellige løsninger for å få det til, sier Gjertsen. Forskningen skal legges frem mandag (31. mai), og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) skal holde åpningsinnlegget. - Vi ønsker et arbeidsliv med plass til alle. Det forutsetter at vi lærer mer om hvilke tiltak som faktisk fungerer, slik at vi kan legge bedre til rette for at flere i denne gruppen kan inkluderes i arbeidslivet, sier Isaksen.

Les hele saken: Forskere ved UiT mener psykisk utviklingshemmede kan bidra mer i arbeidslivet – NRK Troms og Finnmark – Lokale nyheter, TV og radio

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo