Empo TV

Jakten på et sunnere liv

I den nye NRK-serien "Eit fett liv" følger vi Ronny Brede Aase (34), kjent fra P3 og Melodi Grand Prix, på hans reise mot å få en sunnere livsstil - .

Publisert:

Aase trives med å være overvektig. Han har ingen fysiske plager, og siden han begynte i NRK for 13 år siden har han ikke hatt en eneste sykedag. I tillegg har Aase gjennomført to halvmaratonløp, og han er i fin form. Men hvor lenge kan Aase innta alkohol og fet mat når kroppen hans er som den er? - Det er mulig jeg brenner lyset i begge ender, sier Aase til NRK, og kompisen Niklas Baarli feller følgende dom over Aases livsstil: - Du spiser og drikker som en idiot. Vi lever i minus, du og jeg. Det er ikke bærekraftig.

For en tid tilbake ble Ronny pappa, og i etterkant har han tenkt over hvordan han lever. - Jeg lever på et slags helsemessig Mastercard, mener Aase, og i etterkant bestemte han seg for å se om det var noen måte han kunne bli sunnere på. - Jeg tenker at det er sunt at det kommer en mann i en tykk kropp og lager et helseprogram. At man kanskje går inn med et åpnere sinn inn i en verden full av fordommer, sier han. Og om det siste sier han: - Jeg har bare blitt vant til at jeg må tåle at folk ser litt ned på meg fordi jeg har fedme. Jeg har kanskje avfunnet meg med en del slengkommentarer.

Mens Ronny synes at det er fint å spise burgere og drikke alkohol, har Kaveh Rashidi, som er lege, et annet syn på overvekt. Han forteller at Aases kilo, midjemål, blodtrykk og søvnapné utgjør en risiko for at livet hans ikke blir langt. Dersom man regner ut fra BMI befinner Ronny seg i kategorien "alvorlig fedme". Dette lover ikke bra, selv om det ennå ikke er et problem for ham. Dersom man har fedme risikerer man å utvikle en lang rekke sykdommer, som. f.eks. hjerte- og karsykdom, fettlever og diabetes. Sjansen øker også for at man kan få smerter i skjelettet, og man kan oppleve å få det Ronny allerede har - søvnapné, eller sykelig snorking som det også heter. - Sånn vil jeg ikke ha det. Det ordet "alvorlig", det kjenner jeg at det liker jeg ikke. Noe må du gjøre, sier kjæresten hans, Tuva Fellmann.

Men hvordan skal Aase klare å få et sunnere liv med minst mulig innsats? Her ville man kjanskje ha sagt til Ronny at han må skjerpe seg når det kommer til mat og drikke, men så enkelt er det ikke. For det er også noe som heter gener. - Hvis man har gener som koder for overvekt, vil man resten av livet ha høy risiko for å legge på seg, sier overlege og professor Jens Meldgaard Bruun ved Aarhus universitet til forskningsnettstedet forskning.no

Les hele saken: Ronny Brede Aase (34) skal lage helse-TV på NRK med «Eit feitt liv» – NRK Trøndelag – Lokale nyheter, TV og radio

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo