Empo TV

Klart for åpning av Nasjonalmuseet

Museet åpner lørdag 11. juni

Det nye Nasjonalmuseet Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet

Lørdag 11. juni er det klart for åpningen av Nasjonalmuseet i Oslo, og dronning Sonja skal stå for snorklippingen. I den anledning har

Empo TV
Empo TV

Publisert:

Nasjonalmuseet er en sammenslåing av Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet, Museet for samtidskunst og Riksutstilinger, og er tegnet av den tyske arkitekten Klaus Schuwerk. Museets samlingspresentasjon vises i 86 rom som er spredt over 2 etasjer. Cirka 6500 verker blir presentert, og verkene omfatter kunsthåndverk, kunst og design, som spenner fra oldtiden til våre dager. Noen av museets utstillinger er samtids-kunstutstillingen "Jeg kaller det kunst", og "Østenfor sol og vestenfor måne", som viser et utvalg av Erik Werenskiolds og Theodor Kittelsens tegninger som de laget til de norske folkeeventyrene for nesten 150 år siden. I Søylerommet kan du se på banebrytende kunstverk fra de siste 100 årene, og verkene som stilles ut er hentet fra The Fredriksen Family Collection.

Lørdagens feiring begynner kl. 11:00, for da kan publikum spasere inn på museumsområdet. En time senere, kl. 12:00, er det klart for åpningsseremoni, der både statsminister Jonas Gahr Støre og dronning Sonja skal tale, før dronningen og Nasjonalmuseets direktør, Karin Hindsbo, klipper snoren. Seremonien vil bli overført på NRK 1 og på nrk.no fra kl. 11:40, og blir bli ledet av skuespiller Iman Meskini. Det må nevnes at de 15000 gratisbillettene som var tilgjengelige for publikum i forbindelse med åpningshelgen, ble revet bort på ett døgn.

Kilde: nrk.no, wikipedia, kongehuset, nasjonalmuseet.no