Empo TV

KLEMDARINER ELLER MANDENTINER? HVA ETER VI EGENTLIG?

Av Mattias Woodson

Foto: Foto: CSIRO

Foto: Foto: CSIRO

De er små og oransje og like avhengighetsskapende som hasj, kaffe og Coca-Cola! Faktisk så er det jeg skal fram til det vi er mest avhengig av nest etter kaffe!

Publisert:

Vi er med våre drøye 6 kilo per innbygger i året og 55 klementiner per snute faktisk verdensmestere i klementin-eting. Men hva er det egentlig vi eter?
Vi kaller det jo klementin og mandarin om hverandre, og det er vanskelig å vite forskjell, fordi begge deler finnes og er så like at det er vanskeligere å finne forskjell hvis man ikke skreller dem og går litt grundigere til verks.
Derfor skal vi nå prøve å komme til bunns i dette en gang for alle! For usikre er vi, og det har vi vært lenge!
Jeg mener, at selv om kjært barn har mange navn, og til tross for at jula er selve tiden for å være raus og rundhåndet, så er allikevel fakta, fakta. Og selv om folk skjønner hva vi mener, så skal rett være rett!
Egentlig er saken ganske grei: er det jul, er det klementiner vi spiser, hvis vi vil ha dem ellers i året er det ulike sorter mandariner vi fortærer. Men å spise dem resten av året anbefales ikke, da de ofte er surere en i jula og fulle av steiner.
Faktisk så trodde man før at man kunne skille dem ved og se på mengden steiner og selv om det nok var mulig da, er det nok ikke tilfelle nå lenger. Nå er begge sortene er bortimot steinfrie. Begge sortene er også bortimot like, så det skal ikke være lett! Mer om forskjeller og likheter, samt litt artig bakgrunnshistorie om vårt kanskje “sunneste” julegodteri kan du få ved og følge lenken under:
https://www.bama.no/aktuelt/arkiv/2020/klementin-eller-mandarin