Empo TV

Kritikk mot misvisende Twitter-melding

Søndag sendte Preben Aavitsland fra Folkehelseinstituttet (FHI) ut en Twitter-melding med teksten "Det var den pandemien", samt et bilde av en graf som viste at antallet sykehusinnleggelser synker. Nå mener overlege Mads Gilbert at Aavitsland saboterer kriseledelsen.

Publisert:

- Rollekonflikter på høyt nivå er svært ødeleggende. det skaper usikkerhet, uklarhet og forvirring. det må være ekstremt frustrerende for de hardt arbeidende lokale smittesporingsteamene og helseteamene å få denne typen dobbeltkommunikasjon fra den nasjonale toppledelsen, sier Gilbert til NRK. Samme kveld rykket både regjeringen, FHI-direktør Camilla Stoltenberg og Helsedirektoratet ut og sa at pandemien ikke er over. - Det er viktig å ikke ta gledene på forskudd. Det er nemlig nå vi må gjøre den siste innsatsen. Det er fortsatt viktig at vi klarer å holde oss de neste ukene, sånn at vi ikke får store oppblomstringer, sa statsminister Erna Solberg søndag kveld.

I etterkant har Aavitsland mottatt både kritikk og støtte, og i en e-post til NRK omtaler han Twitter-meldingen som en "spissformulering". - Twitter-meldingen var en spissformulering om at vi nå er i sluttspurten av epidemien. Jeg utdypet kommentaren på Twitter og i en rekke medier i hele går, noe som Gilbert og Westin* sikkert fikk med seg. Her la jeg vekt på at den gode utviklingen skyldes at folk følger råd og regler der de bor og lar seg vaksinere. Fortsetter vi sånn, blir vi kvitt epidemien i Norge i løpet av sommeren. Siden det går så bra nå, kan blant annet en del av oss ved Folkehelseinstituttet etter hvert bidra mer til den internasjonale epidemibekjempelsen for å stoppe pandemien over hele verden, skriver Aavitsland.

Gilbert mener at det ikke er første gang Aavitsland har kommet med uklar informasjon. I starten av koronapandemien hevdet han at bruk av munnbind var "en kulturell greie i Asia" og sa til VG at Folkehelseinstituttet ikke kom til å anbefale munnbind-bruk i Norge. 3 måneder etter at uttalelsen ble gitt, anbefalte FHI at man måtte bruke munnbind for å unngå koronasmitte.

*Professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin

Les hele saken: Gilbert: Aavitsland saboterer den nasjonale kriseledelsen – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Kilde: NRK

Publisert av: Anders Teslo