Empo TV

Lite nytt fra filmfronten

Fredag 12. november er det premiere på filmen "Tre nøtter til Askepott", som er en norsk nyinnspilling av den tsjekkisk-tyske julefilmen fra 1973. Av de litt over 60 filmene for barn, ungdom og familie som har kommet på kino i Norge det siste tiåret, er kun litt over 10 av dem originale historier, viser en gjennomgang av Film og Kinos årbøker som NRK har utført. Resten av disse er oppfølgere, nyinnspillinger (eller remakes, som det også kalles), eller filmer som er basert på bøker.

Publisert:

- Barn trenger også, som vi voksne, ferske originale historier som speiler hverdagen vår, sier Nicholas Sando. Han jobber som produsent i Filmbin, som er et selskap som både har laget filmer basert på gamle eventyr, og filmer med originale historier. - Det lages nå altfor mange adapsjoner eller såkalte "remakes" av kjente univers for barn, sier han. Også Anders Tangen, som er avdelingsdirektør for Utvikling og publikum ved Norsk filminstitutt (NFI), er enig - Det er for dårlig, sier han, og fortsetter: - Det er en utfordring at produsenter og strømmetjenester i større grad velger kjente barneunivers fordi det er lettere å finansiere og få folk til å kjøpe kinobillett.

I 2017 spurte NRK den daværende avdelingsdirektøren i NFI, Sveinung Golimo, om hvorfor det lages så få originalskrevne historier for barn og unge. Golimo sa at "de har hatt et prosjekt over flere år for å utvikle flere originale barnefilmer, og håper å se resultater fremover. Men 4 år etter at spørsmålet ble stilt, er har man få resultater å vise til.

Produsenten for nyinnspillingen av "Tre nøtter til Askepott", Frederick P.N. Howard i Storm Films, sier følgende om hvorfor man har valgt å lage en ny versjon av noe velkjent. - Fordi gode eventyr er laget for å gjenfortelles. Film er et dyrt medium. Vi er derfor avhengig av at folk ser filmen vår for å overleve økonomisk. Som produsent vil man jo også lage noe barnefamilien vil se og som virkelig formidler, sier Howard. Han fortsetter: - Vi har laget den fordi det er en fantastisk historie som fortjener å komme i norsk språkdrakt. Men det er klart, vi velger prosjekter basert på både de kunstneriske og de økonomiske forutsetningene.

Les hele saken: Nesten alle barne- og familiefilmer er basert på noe som er laget før – NRK Kultur og underholdning

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo