Empo TV

Louise Linderoth designer jeans for rullestolbruk

Under designernavnet Lou Dehrot har hun gjort seg bemerket med sine «sittende» jeans. Buksene kan du få kjøpt hos Gina Tricot. For unge jenter betyr det mye å kunne handle klær i de samme butikkene som andre jenter, mener Louise som selv er ...

Publisert:

Under designernavnet Lou Dehrot har hun gjort seg bemerket med sine «sittende» jeans. Buksene kan du få kjøpt hos Gina Tricot. For unge jenter betyr det mye å kunne handle klær i de samme butikkene som andre jenter, mener Louise som selv er rullestolbruker. Den første kolleksjonen kom i fjor og den neste kommer til sommeren.

Designen med mer stoff bak på rumpa  og mindre stoff foran gjør det enklere med en foroverlent balanse slik at jeansstoffet ikke strammer når man beveger seg i stolen. Da de to variantene, en tettsittende og en for vordende mødre, ble lansert i Norge fjor høst, ble de utsolgt fra kjedens nettbutikk på få dager.– Det var veldig gøy, og et tydelig tegn på hvor stort behovet er for tilpassede jeans, sier Linderoth.

– Det er himla viktig at man skal kunne velge å ha på seg hva som helst, men min egen erfaring og tilbakemelding fra folk jeg har pratet med er at jeans er veldig vanskelig å finne når man bruker rullestol. Spesielt noen man orker å ha på seg en hel dag. Det trykker alltid et sted, så jeans er virkelig noe som trengs å tilpasses for flere ulike kropper, sier Linderoth. For designeren har det betydd mye å få samarbeide med Gina Tricot. – Da jeg var ung og ikke helt ville akseptere ryggmargsskaden og kroppen min, så man en person i rullestol på en sykehusreklame og maks det. Det gjør noe med selvbildet. Det å kunne se en person med en kropp som ligner ens egen i en nettbutikk eller på en reklame i motekontekst, gjør en stor forskjell.

– Gina Tricot er jo det største kommersielle kles-kjeden for jenteklær i Sverige, og det er en tydelig markering i at de satser på dette.Designeren peker på at et så stort firma har stor påvirkningskraft, og at det kan ha positive følger.

– Jeg tror det betyr mye å ha muligheten til å handle i samme butikker som venner gjør. Og at det er viktig å kunne kjenne seg som alle andre, noe man jo skal kunne gjøre, men som ikke alltid er enkelt. Dette mener hun er spesielt viktig for unge jenter.Det savnet Louise selv som tenåring.Da hun begynte på moteutdannelsen, kjente hun at hun ville gjøre noe med det.

– Det kjennes som min oppgave å også være den personen som endrer motebildet for funksjonshemmede, slik jeg selv hadde trengt. Så jeg er veldig glad for at jeg har muligheten til å være en som styrker funksjonshemmedes representasjon i samfunnet og bidrar til at hverdagen blir lettere. Det er stort å få lov til det!

– Vi har en ny kolleksjon med jeans som en fortsettelse av den forrige. Den kommer nå i sommer. Etter det håper jeg å kunne fortsette samarbeidet med Gina Tricot. Drømmen er å gjøre andre plagg også. Selv om jeg og folk jeg har snakket med opplever jeans som det største problemet, er det behov for tilpasninger også på andre plagg for at de skal være optimale for rullestolbruk, sier Linderoth. For tiden holder hun på med en maser i motedesign. Hun ønsker å kunne forske på mote, funksjonshemmmede og reklame   

Saken er fra Handikapnytt.no

handikapnytt.no/louise-satset-pa-jeans-for-sittende-na-selges-klaerne-hennes-hos-gina-tricot/

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen