Empo TV

Mann som døde med korona var kjent koronafornekter

Mannen i 60-åra som døde på Gran denne uka var konspirasjonsteoretikeren Hans Kristian Gaarder, etter det NRK kjenner til. På hjemmesida si omtales han som uavhengig forsker på det som kan kalles undertrykt informasjon. Han blir kalt en av ...

Publisert:

Mannen i 60-åra som døde på Gran denne uka var konspirasjonsteoretikeren Hans Kristian Gaarder, etter det NRK kjenner til. På hjemmesida si omtales han som uavhengig forsker på det som kan kalles undertrykt informasjon. Han blir kalt en av Norges fremste konspirasjonsteoretikere. Han skreiv innlegg på blant annet Facebook, som uttrykte skepsis mot koronaviruset. Det er ikke bekrefta at mannen døde av koronaviruset, men at han hadde viruset.

På Gaarder sin Facebook-side er det mange som skriver kondolansemeldinger. Flere i hans omgangskrets mener det må være en annen dødsårsak enn koronaviruset. Gaarder var skribent for nettmagasinet «Nyhetsspeilet». John Færseth er forfatter av boken KonspiraNorge.. Han forteller at Gaarder var en av grunnleggerne av nettmagasinet. – Det var der folk samlet seg for å skrive artikler, delta i kommentarfeltene og så videre. Det var nok også et sted som nådde ut til ganske mange flere mennesker enn før. Her var Gaarder sentral. Det var han på godt og vondt, sa Færseth.

Kommuneoverlege, Are Løken i Gran vil ikke bekrefte at det var Gaarder som døde med covid-19 tirsdag. Han forteller at de jobber med å finne ut hva mannen i 60-åra døde av. Mannen som døde hadde et arrangement i mars, forteller Løken. Kommunen har oppfordret de som deltok til å teste seg. Det skal ha vært flere samla nn det som er anbefalt. – På dette arrangementet 26. mars har vi ikke antall. Men ut fra observasjoner gjort i nærområdet, så mener vi det var et tjuetall. Mulig det var flere, men vi vet ikke, sier Løken. Testen som ble gjort av avdøde bekrefter at han hadde viruset.

– Mannen hadde covid-19, det var det ikke tvil om. Men om det var en direkte årsak til døden, det vet vi ikke før obduksjonen foreligger, sier Are Løken. Han sier de har møtt mye motstand fra folk som ikke vil fortelle hvem de har vært sammen med. Gran kommune melder at det kan ha blitt spredd smitte på to arrangementer i mars og ber alle som var med på slikt, melde seg for testing. – Hvis det er holdninger som at man ikke tror på korona, så kan det medføre at man går rundt med symptomer og smitter andre i betydelig grad, sier kommuneoverlegen.

Arrangementet i slutten av mars er foreløpig ikke en del av politiets etterforskning. Det forteller lensmann i Gran, Geir Hermansen. – Vi avventer en mulig anmeldelse fra kommunen før vi ser på det. Vi er i dialog med kommunelegen om en mulig anmeldelse, sier han. Han forteller at mannen som døde skal bli obdusert enten i dag eller mandag. – Selve dødsfallet etterforskes ved at det blir gjennomført en obduksjon. Grunnen til at han skal obduseres er situasjonen med korona. Dødsfallet undersøkes som mistenkelig, men det er ikke noe som tilsier at det er skjedd noe straffbart, forteller lensmann i Gran, Geir Hermansen.

Ordfører i Gran, Randi Eek Thorsen, ber folk om å være forsiktige i dagene som kommer nå, og at man tester seg ved den minste antydning til symptomer. Hun forstår at mange er sinte og opprørte over saken. – Men samtidig må jeg be folk om å besinne seg nå, for det er berørte rundt dette som ikke fortjener at vi blir usaklige eller lar følelsene renne over. Nå må vi tenke på hverandre og vise hverandre omsorg, og sørge for at smittesporere og politiet får gjort jobben sin, sier Eek Thorsen.

Saken er fra NRK.no:

Mannen som døde av med koronaviruset var kjent koronafornekter

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen