Empo TV

Mener at det bør innføres nasjonale tiltak på nytt

I en kronikk i VG på tirsdag mener overlege Mads Gilbert fra Tromsø, avdelingsleder Dag Jacobsen fra Oslo Universitetssykehus og dr. med, professor em. Gunnar Kvåle fra Bergen at det nok en gang bør innføres strenge, nasjonale tiltak for å slå ned koronasmitten.

Publisert:

"Helseminister Bent Høie har påpekt hvor smittsom den nye britiske virusvarianten er og understreker at vi frykter for liv og helse og overbelastning av helsetjenesten. Det er det god grunn til. I tillegg bekymrer den økende rapporteringen av senvirkninger etter covid - også hos yngre", skriver kronikkforfatterne innledningsvis, før de fortsetter: "Nedstengningen av samfunnet fra 12. mars 2020 stoppet smitten effektivt. Vi slapp at pandemien ble like ille i Norge som i Sverige. Holdenutvalget har vist klart at å slå ned epidemien, og holde lave smittetall er beste strategi for å redde liv, redusere sykdomsbyrde og beskytte norsk økonomi. Hvis statsminister Erna Solberg nå iverksetter en tilsvarende nedstengning kan det gjøre at vi sammen lykkes med siste etappe i innspurten av bekjempelsen av epidemien."

Videre skriver legene: "I statsministerens siste redegjørelse til Stortinget virket det som hun var fornøyd med utviklingen. Tross erkjennelsen om at situasjonen er alvorlig velger regjeringen likevel vente og se om det blir verre før eventuelle nye, strengere tiltak iverksettes. Mandagens tiltak (15. mars) er ikke tilstrekkelige med ulike muterte, mer smittsomme, og farligere virus i omløp. Gjennomsnittlige daglige smittetall registrert sist uke (uke 10) var 785. Dette er det høyeste gjennomsnitt for noen uke registrert i Norge. Stigning er hele 40 prosent fra uke 9. Smittetallet er nå tre ganger høyere enn gjennomsnittet i uke 6. Sammen med et R-tall på 1,3 viser dette at vi er inne i en farlig utvikling."

Mot slutten av kronikken skriver legene: "Statsminister Solberg må ikke nøle lenger. Med strammere tiltak nasjonalt, i første omgang fram til påske, sammen med satsing på bedre beredskap i alle kommuner, kan nye utbrudd oppdages og slås ned før de får spre seg videre. Denne strategien gjør det fullt mulig med en rask reduksjon av smittetallene i Norge. Målet må være å slå ned smitten til samme nivå som før sommerferien 2020. En kraftig nasjonal innstramming som varer noen uker nå er en liten pris å betale i forhold til en ukontrollert spredning av muterte virus. Med stigende smittetall, blir det stadig vanskeligere å slå ned smitten. Det haster nå!"

Les hele saken: Vi trenger nasjonale tiltak nå! – VG

Kilde: vg.no

Publisert av: Anders Teslo