Empo TV

Menneskets beste robotvenn

Mange av oss har sett eller hørt om Lassie, hunden som i årenes løp har blitt en av verdens mest kjente filmhelter. Nå har Norge fått sin egen Lassie, men han er ingen vanlig hund...

Publisert:

Den norske Lassie er nemlig en robothund! Han er utviklet av selskapet Proptech Bergen, som håper at Lassie en dag kan overvåke store bygninger. - Det viktigaste er å lære. Viss vi ikkje finn ut kva teknologi som er der ute og testar det, veit vi ikkje om det er bra eller dårleg, sier Tommy Hagenes i Proptech Bergen. For én ting er å klare å få Lassie til gå rundt på fire ben, noe annet er å lære den de mange finessene som robothunden skal utstyres med i fremtiden. - Målet er at om brannalarmen går av skal han kunne lese av tablået og sende ein SMS til drifta og brannvesenet om feilen, sier Hagenes. Proptech jobber med teknologi som er knyttet opp mot eiendom og næringsbygg. Det å drifte en bygning kan noen ganger være risikabelt, og det er her Lassie kommer inn.

Tønnes Frostad Nygaard, som jobber som førstelektor på Universitetet i Oslo, har skrevet en doktorgrad om firbente roboter. Han synes at Proptechs ide er bra, men er usikker når det gjelder Lassies "hjerne". Det er veldig vanskeleg for robotane å automatisk analysere det dei ser, sier Nygaard. Med andre ord: Om Lassie hadde stått i en vannpytt, ville det vært usikkert om han hadde oppdaget det. Nygaard legger imidlertid til at det i fremtiden bare er fantasien som setter grenser for hva de nye robotene kan få til, sier han, og trekker frem tre typer arbeid: Kjedelige, møkkete og farlige. - Om det er i operasjonssalar eller djupt under havoverflata i Nordsjøen bidreg robotar meir og meir med oppgåver som er utfordrande for menneske å løyse sjølv, sier Nygaard, som også trekker frem at Proptech og andre bransjer må tenke på at Lassie og andre roboter kan bli et yndet mål for ondsinnede hackere i fremtiden.

Les hele saken: Robothund kan bli vaktmeisterens beste venn

kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo