Empo TV

Mindreårige skal ikke på sykehjem

Til tross for at Stortinget flere ganger har vedtatt at barn og unge samt personer under 50 år ikke skal kunne plasseres på sykehjem, har flere kommuner fortsatt praksisen. Praksisen med at unge mennesker mot sin vilje blir plassert på institusjoner for eldre, er blitt vanlig i flere kommuner. Nå vil flere politikere ha et forbud.

Publisert:

– Sykehjem for unge må forbys. Det må et lovforbud til for at kommunene skal slutte med denne praksisen, sier stortingspolitiker Kari Kjønaas Kjos (Frp). Hun mener at de tidligere stortingsvedtakene har huller som gjør at kommunene kan fortsette praksisen. Hun fremmet tidligere i høst et forslag om forbud. Nå er det flertall på Stortinget for å lovregulere og sette ned et forbud mot denne praksisen, skriver VG.

Ni barn under 18 år og 94 personer mellom 18–49 år bor i dag på institusjon for eldre, viser tall fra Helsedirektoratet. Mens tre av de mindreårige barna ville flytte, ønsket 24 av de unge og voksne seg annen bolig, ifølge avisen. Helseminister Bent Høie sier at han er glad for at det er bred enighet o at vi  nå skal få  på plass  en lovregulering om mindreårige på syukehjem.

Men det er fortsatt langt fram til et vedtak kan settes i kraft. Helse- og omsorgsdepartementet må først utarbeide et lovforslag, som igjen må sendes tilbake til Stortinget for vedtak. Et vedtak om forbud kan dermed tidligst komme neste høst.

Saken er hentet fra abcnyheter:

Flertall på Stortinget mot å plassere unge på sykehjem

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen