Empo TV

Muslimsk jente fikk tilbud om 1000 kr for å ta av seg hijaben

Onsdag 25. august var noen elever fra 1. klasse på Bjerke videregående skole på Karl Johan for å se på de ulike partienes valgboder. Der skjedde det noe som fikk mange til å sperre opp øynene.

Publisert:

Elvene var nede ved valgbodene for å lære om partienes syn på bærekraft, da de la merke til at noen ungdommer hadde samlet seg rundt Fremskrittspartiets (Frp) bod. En av elevene, 15-årige Fatima, var nysgjerrig på det partiets stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde snakket om, og fortalte til TV2 at han sa at muslimske kvinner burde ta av seg sjalet for å bevise at man er fri. Da Fatima - som av sikkerhetshensyn ikke vil stå frem med fullt navn - slo fast ovenfor Tybring-Gjedde at hun gikk med hijaben av egen, fri vilje, sa han følgende: - Jeg sier at den, den hijaben du har på hodet nå, det er noe du har fått hjemmefra. Det er fordi du skal være ærbar og dekke til håret. Det er hele poenget med det. Videre sa Tybring-Gjedde: - Jeg gir deg 500 kroner hvis du tar den (hijaben, journ, am) av. Og deretter sa han: - Jeg gir deg 1000 kroner!

Episoden gjorde Fatima og vennene hennes opprørt, og Gjedde gjentar tilbudet flere ganger. Hun tar lydopptak av hendelsen. - Jeg følte meg litt sånn veldig presset. Det er ikke greit, jeg er 15 år, mens han er sånn - jeg vet ikke helt - men i hvert fall en voksen, mye eldre enn meg. Jeg følte ikke at han så på meg med respekt, sa Fatima. I et intervju på TV2 mandag kveld tok partileder Sylvi Listhaug avstand fra Tybring-Gjeddes opptrinn på valgboden. - Det er det selvfølgelig ikke greit, og ikke sånn vi skal opptre på stand, sier Listhaug, og legger til: Det var en lengre og opphetet diskusjon som jeg mener vi ikke bør ha på våre stander. Det er viktig at man har saklige og gode debatter når man møter velgere på stand.

Les hele saken: Fatima (15) besøkte Frp-valgbod - Tybring-Gjedde tilbød henne 1000 kroner for å ta av seg hijaben (tv2.no)

Kilde: TV2

Publisert av: Anders Teslo