Empo TV

Norge tok farvel med Kåre Willoch

Bisatt fra Ullern kirke

Ullern Kirke
 Foto: Av Hans A. Rosbach – Eget verk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2174001

Ullern Kirke Foto: Av Hans A. Rosbach – Eget verk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2174001

Tirsdag ble tidligere statsminister og Høyre-politiker Kåre Willoch bisatt fra Ullern kirke i Oslo. Både kongeparet, statsminister Jonas Gahr Støre og Høyre-leder Erna Solberg var til stede under bisettelsen, som ble arrangert på statens regning. Willoch døde mandag 6. desember, 93 år gammel, og var statsminister fra 1981 - 1986.

Publisert:

Under bisettelsen sa Dag Willoch, Kåre Willochs sønn, at faren - ved hjelp av helsevesenet - hadde lurt døden en rekke ganger. - Men kanskje enda viktigere, fordi du elsket mor, og mor elsket deg. Hun ga deg all den kjærlighet og omsorg du trengte for å få det beste ut av dine siste år, sa Willoch, og sa også at Willoch var en veldig god far. - Ikke fordi du var best til å leke, men fordi du var den du var. Jeg tvilte aldri på din kjærlighet, og jeg visste at du alltid var der for meg. Og Cecilie Willoch, datteren hans, fortalte om farens sans for humor. - Han kunne to vitser. Den ene fikk han aldri fortalt ferdig, for han lo så mye selv, sa hun. Skriftlesingen ble foretatt av biskop Kari Veiteberg, mens minnetalen ble holdt av sogneprest Jorund Andersen.

I sin minnetale over Kåre Willoch fortalte statsminister og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre om Willochs posisjon i samfunnet. - Han satte preg på Norge gjennom flere tiår. Han var sentral i det norske samfunnet fra min egen oppvekst og helt til mine egne barnebarn ble født. Og i alle de årene var hans stemme tydelig, og hans mening klar, sa Støre, som omtalte Willoch som elskverdig og høflig, og en fryktet motstander. - Det er et kompliment i politikken. Han var sylskarp, kunnskapsrik og faglig sterk, sa Støre videre.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg sa i sin minnetale at forgjengeren hennes etterlater seg dype spor. - Han ble tidlig Norges viktigste konservative stemme. Med sitt tydelige ideologiske ståsted var han stemmen for å sikre maktspredningen: Mer til folket, mindre til staten, sa Solberg, og fortsatte: - Han huskes som statsministeren som åpnet Norge. Lukkeloven, som ble til en åpningstidslov. Han la til rette for at flere kunne eie sin egen bolig, og han tok det første steget mot å etablere oljefondet. Solberg omtalte Willoch som en av de viktigste samfunnsdebattantene og politikerne i etterkrigstidens Norge.

Les hele saken:

VG.no: Familien minnes Kåre Willoch: − Har lurt døden utallige ganger

Kilde: vg.no