Empo TV

Norsk film om krigsseilerne spilles inn

I årenes løp har det kommet en rekke norske filmer om 2. verdenskrig, som f.eks. "Max Manus" (2008), "Den 12. mann" (2017) og "Den største forbrytelsen" (2020). Nå kommer det en ny film, og denne gangen retter man søkelyset på en gruppe som ikke fikk den største hederen da krigen var over: Krigsseilerne.

Publisert:

"Krigsseileren" er filmens tittel, og Pål Sverre Hagen, Kristoffer Joner og Ine Willmann blir å se i hovedrollene. - Det er en underfortalt historie. Ikke nok nordmenn kjenner til hva krigsseilerne ble utsatt for, sier produsent Maria Ekerhovd i Mer Film. Med en prislapp på over 100 millioner blir "Krigsseileren" den dyreste norske film som er laget, og handlingen foregår ute på havet, og i Bergen.

I filmen blir flere hendelser fra krigsårene i Bergen trukket frem. En av hendelsene er bombingen av Holen barneskole på Laksevåg 4. oktober 1944, der 193 mennesker mistet livet, hvorav 61 av dem var elever på skolen. Årsaken var at britiske bombefly gikk til angrep på den tyske marinens ubåtbunker "Bruno" i Nordrevågen, og et fåtall av bombene traff målet - de fleste falt ned over hus. - Det er noe som mange i vår tid ikke har hørt om lenger. Det var virkelig vondt å filme, men viktig, sier Ekerhovd. Regien på "Krigsseileren" er ved Gunnar Vikene, og skipet Hestmanden, som er den eneste båten som har deltatt i to verdenskriger, skal brukes i filmen. - Tyskerne klarte aldri å knekke denne båten her. Det var fly og ubåter som prøvde å ta knekken på den. Flyet kom så nære at masten knakk, sier kaptein Bård Rasmussen.

Dersom alt går etter planen, vil "Krigsseileren" ha premiere fredag 7. oktober 2022.

Les hele saken: https://www.nrk.no/vestland/pal-sverre-hagen-spiller-hovedrollen-i-filmen-_krigsseileren_-som-forteller-bombingen-av-holen-skole-1.15565381

Kilde: nrk.no, filmweb.no

Publisert av: Anders Teslo