Empo TV

Ny handlingsplan mot negativ sosial kontroll

For tiden jobber regjeringen med å lage en ny handlingsplan mot negativ sosial kontroll, og en av de som har bidratt med innspill er Arina Aamir, som er leder for mangfold- og inkluderingskomiteen i Ungdomsparlamentet. I en kronikk i Aftenposten Si ;D skriver Aamir om hvorfor det er viktig å kjempe mot negativ sosial kontroll.

Publisert:

"I en av låtene sine sier Karpe: Dø for venna dine, eller dø venneløs. For mange med minoritetsbakgrunn er dette en realitet. Enten dør du for kulturen din, eller så dør du skamløs." skriver Aamir, før hun fortsetter: "Det er over 50 år siden de første innvandrerne fra ikke-vestlige land begynte å komme til Norge. Likevel ser vi dessverre, mange tiår senere, at det fortsatt er nødvendig med nok en handlingsplan mot negativ sosial kontroll. Dette jobber regjeringen med akkurat nå, og jeg har fått være med på å gi innspill og ideer."

Videre skriver Aamir: "Nå som det er en ny lockdown i Oslo-regionen vet jeg at det er mange sårbare der ute. De vil bli utsatt for negativ sosial kontroll, og dette vil gå utover deres psykiske og fysiske helse. Det er på tide at vi tar dette alvorlig og gjør noe med det! Min bakgrunn er fra en kultur hvor det finnes en ukultur med tvang og kontroll. Jeg har vært blant de heldige som aldri har følt på dette presset fra min familie. Men forventingene fra minoritetssamfunnet som sitter og ser på og skal bedømme alt du gjør, merker jeg likevel."

"Hva vil folk si er et vanlig sitat i noen hjem", skriver Aamir, og fortsetter: "Er det jeg bruker her greit? Dekker jeg meg nok til? Tenk om jeg blir tatt i offentligheten med den gutten her, og hva om noen finner ut at jeg ikke liker det motsatte kjønn? Dette er tanker som går om og om igjen i hodet på mange unge jenter med minoritetsbakgrunn. Æren til familien din preger livet ditt. Folks meninger får plutselig en så stor betydning at du ikke kan leve det frie livet du har rett til å leve. Forventingene og presset fra både familien og kulturen blir så stort at du til slutt ender opp med å leve et dobbeltliv. Noen ender opp med store traumer."

Les hele kronikken: Enten dør du for kulturen din, eller så dør du skamløs (aftenposten.no)

Kilde: aftenposten.no

Publisert av: Anders Teslo