Empo TV

Om samenes nasjonaldag

Lørdag 6. februar ble samenes nasjonaldag (Sámi álbmotbeaivi på samisk), markert i Norge, Sverige, Finland og Russland, og til tross for at folk har måttet møtes på andre måter enn vanlig som følge av koronapandemien, ble årets markering likevel minneverdig - på alle kanter av Sameland.

Publisert:

- Vi vil prøve å gjøre det så festlig som overhodet mulig, sa Maren Benedicte Nystad Storslett. Lørdag hadde hun og vennene hennes i Tromsø fått i stand en champagne-frokost, og skålte med glassene. Fra Slottet i Oslo kom kronprins Haakon med bursdagshilsen - likkhu beivviin - til samefolket. - Alle dere med samisk tilhørighet kan føle litt ekstra stolthet i dag, sa kronprinsen, som også sa at han så fram til å møte samefolket igjen når kongefamilien drar ut på tur. En som hadde dratt ut på tur denne lørdagen var Varg Ailo Hauge fra Bodø, som liker å pilke. Pilkingen skjedde på et vann som heter Vatnvatnet.

I Beiarn kommune i Nordland var det en historisk dag for flaggansvarlig Bjørn Ove Berntsen, ettersom han for første gang hadde på seg kofta. - Det er en stor ære. Endelig har jeg fått ta på meg kofta!, sa Berntsen. Et stykke sørover, i Røros, passet sørsamene på reinflokkene til Gåebrien sijte og Saantie sijte, mens man i den russiske tettstedet Lovozero hadde fest utenfor Etnisk kultursenter. Senteret hadde også feiring innendørs - med koronarestriksjoner.

Les hele saken: Slik feires samenes nasjonaldag i Sápmi – Ná ávvudeimmet sámi álbmotbeaivi 2021 – NRK Sápmi - samiske nyheter, kultur og underholdning

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo