Empo TV

Plastsugerør kan fortsatt kjøpes på Apotek

Dette hjelpemiddelet er fortsatt lov å selge på apotek selv om plastbestikk og sugerør ble forbudt fra 1. juli år. Dette sier Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet til Handikapnytt. Så lenge det kan regnes som et medisinsk utstyr, som ...

Publisert:

Dette hjelpemiddelet er fortsatt lov å selge på apotek selv om plastbestikk og sugerør ble forbudt fra 1. juli år. Dette sier Hege Rooth Olbergsveen i Miljødirektoratet til Handikapnytt. Så lenge det kan regnes som et medisinsk utstyr, som enkelte har behov for, ligger ikke dette til vanlig i vareutvalget hos apotekene. Man må kanskje mase litt, mener Olbersvéen. Du kan selvsagt importere dine egne sugerør. Det er tillatt for privatpersoner hvis de ikke er beregnet på å selges kommersielt, bekrefter Hege Rooth Olbergsveen til Handikapnytt.

Forbudet mot å selge både bomullspinner (Q-tips) og alt bestikk og plastsugerør skapte stor irritasjon fordi folk mente salatgafler, og yogurt -skjeer av papir og tre alt for raskt gikk i oppløsning.  Mens for mange funksjonshemmede kan et vanlig plastsugerør være til hjelp for å få i seg alt fra leskedrikk, kaffe og suppe gjennom et engangssugerør på egenhånd og ikke ved hjelp av en assistent. Være et godt medisinsk hjelpemiddel. – Dette betyr at apotek kan selge plastsugerør til privatpersoner som trenger dette av medisinske grunner, sier hun.

Apotekene har ikke plastsugerør blant vareutvalget sitt per i dag, men de vil selvfølgelig vurdere å ta inn et sånt produkt når det blir klassifisert som hjelpemiddel, sier kommunikasjonssjef Kjersti Solberg Ofstad i Apotek1, landets største apotekkjede. Ifølge Ofstad har ikke apotekene i kjeden sugerør i det hele tatt – verken engangssugerør eller andre varianter. Ofsdal mener det ikke er et stort nok marked for et produkt som plastsugerør til engangsbruk. Heller ikke Apotekforeningens kommunikasjonssjef, Jostein Soldal sier de har diskutert om etterspørselen er stor nok til å inkludere plastsugerør i vareutvalget. Hvis flere spør etter det.

Berit Stølen som er seniorrådgiver for hjelpemiddelsentralen skriver i en epost til Handikapnytt at definisjonen av et teknisk hjelpemiddel er et produkt som er spesielt utviklet for mennesker med funksjonsnedsettelse. NAV- hjelpemiddelsentral kan ikke dekke et plastsuger til engangsbruk fordi det ikke defineres som et teknisk hjelpemiddel. Hjelpemiddelsentralen dekker ikke forbruksmateriell, fastslår hun. De leverer kun ut såkalte tekniske hjelpemidler til å trene opp sugemotorikken i munnen. Dette er plastrør som er dekket av metall. Stølen henviser de som trenger sugerør, til å søke grunnstønad fra Nav for å dekke økte utgifter for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Kilde Handikakpnytt

Les hele saken her Apotekene har lov til å selge sugerør

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen