Empo TV

"Yt etter evne, få etter behov" er nominert til P2-lytternes romanpris

I slutten av februar 2021 avgjøres det hvem som får P2-lytternes romanpris for 2020. Nå er de 6 kandidatene klare, og blant dem finner vi Olaug Nilssens roman "Yt etter evne, få etter behov", som handler om den autistiske gutten Benjamin.

Publisert:

Benjamin skulle egentlig ha fått plass på på en institusjon, men han får det ikke. Han vokser opp i en familie hvor hvert av familiemedlemmene har sitt å stri med; Lea har en fortid som utagerende, og når Benjamin blir født vet ikke Lea hvem som er faren hans. Den som tar seg av Lea og Benjamin er Rakel, som sørger for at hjulene går rundt. "Alt ho toler, eg blir forbanna" tenker Lea, men hun sier det ikke høyt. For uten Rakel er hun fortapt. Den siste søsteren er Linda, som i alle situasjoner mener at hun ikke får sin bit av kaka.

Livet går sin vante gang, helt til det skjer noe mystisk. En dag, når transporten fra "Avlastingssenter for psykisk utviklingshemma barn" stopper utenfor huset for å slippe av Benjamin, har Rakel forsvunnet!

Vinneren av P2-lytternes romanpris blir kåret på følgende måte: Først plukker en fagjury på fem personer ut seks bøker som ble utgitt i året som gikk (les 2020). Så skal seks personer, som har blitt plukket ut fra en bunke innsendte søknader, vurdere hvilken bok som er den beste i et radioprogram. De seks nominerte til P2-lytternes romanpris for 2020 er:

  • Ida Fjeldbraaten - "Jerv"
  • Maria Kjos Fonn - "Heroin chic"
  • Terje Holtet Larsen - "Oppskrittingen av et indre landskap"
  • Olaug Nilssen - "Yt etter evne, få etter behov"
  • Tore Renberg - "Tollak til Ingeborg"
  • Lars Amund Vaage - "Det uferdige huset"

Les hele saken: Dei seks nominerte til P2-lyttaranes romanpris 2020 – NRK Kultur og underholdning

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo