Empo TV

Reagerer på at man ikke har rullet ut spyttprøver tidligere

Onsdag 10. mars startet Oslo kommune et prøveprosjekt på Stovner videregående skole, der elevene ble massetestet ved hjelp av spyttprøver. Nå mener NTNU-professor Eivind Almaas at spyttprøvene kunne vært rullet ut tidligere.

Publisert:

- Prosessen knyttet til spyttprøver i Norge har vært preget av at man har jaktet på problemer i stedet for å jakte på løsninger. Det er sjokkerende at man ikke har gjennomført massetesting med spyttprøver i Norge tidligere. Dette er den store skandalen knyttet til testkapasiteten, sier Almaas til Dagbladet. Når avisen spør ham om når man kunne ha startet med spyttprøver, svarer han: - Vi kunne ha begynt å teste ut spyttprøver i fjor sommer. Vi er en forskergruppe ved NTNU som gikk høyt ut og sa at det var på tide, ettersom smittetrykket dalte, fordi vi mente det var et godt tidspunkt for å bygge opp logistikk og struktur rundt massiv prøvetaking i tilfelle smittespredningen skulle øke igjen.

1156 nye smittetilfeller ble registrert i Norge på tirsdag, og 495 nye tilfeller ble registrert i Oslo, noe som sørgelig nok er ny rekord. I forrige uke ble det - for første gang - registrert over 5000 smittetilfeller over en uke, og Almaas tror at dersom man hadde tatt i bruk spyttprøver i fjor høst, ville smittetrykket ha gått ned. - Dette fordi man utleverer prøvene til prøvetakerne, som tar dem med hjem og gjennomfører testene selv, sier Almaas, og fortsetter: - Når man har et enkelt system med utlevering og innhenting av prøver, er dette gjort på et blunk. Spesialtrent helsepersonell blir ikke utsatt for smitterisiko, og man trenger ikke bruke mye helsepersonell. Forskningen vår viser at smart, storskala testing av antatt friske i områder med smitte vil slå ned smittetrykket.

Så, hvorfor har man ikke tatt i bruk spyttprøver på et tidligere tidspunkt under pandemien? Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hvorfor: - Det har vært jobbet intensivt med bruk av spyttprøver siden våren 2020, men en rekke utfordringer har dukket opp med godkjenning av utstyr, laboratoriekapasitet med hensyn til robotisering, samt kontamineringsrisiko i laboratoriene. Videre sier han: - Dette har gjort det vanskelig for for de mikrobiologiske laboratoriene ved universitetssykehusene å iverksette analyser av spyttprøver ved siden av de store utfordringene de har hatt med sterkt økende analysebehov for PCR-prøver og virussekvensering.

Les hele saken: Spyttprøver - - Den store skandalen (dagbladet.no)

Kilde: dagbladet.no

Publisert av Anders Teslo