Empo TV

Regjeringen med nye koronatiltak

Fredag formiddag ble det avholdt en ny koronapressekonferanse, og dette var den første med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Med seg hadde han helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol (Ap), Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. De snakket om at kommunene skal kunne ta i bruk koronasertifikat, og at det skal tilrettelegges for en oppfriskende vaksinedose til alle over 18 år.

Publisert:

- Vi er nå over i den fasen vi kaller normal hverdag med økt beredskap, sa Støre under pressekonferansen, og fortsatte: - Regjeringen følger situasjonen fra dag til dag. Målet er at helsetjenesten ikke skal bli overbelastet. Følgende tiltak blir nå innført av myndighetene:

  • Uvaksinerte nærkontakter over 18 år får plikt til å teste seg. Denne plikten vil gjelde fra tirsdag 16. november.

  • Det planlegges en 3. vaksinedose for personer over 18 år.

  • Helsepersonell som er uvaksinert bør testes 2 ganger i uka og bruke munnbind

  • Helse- og omsorgsministeren vil innføre en forskrift som gir kommunene mulighet til å innføre lokale koronasertifikat

  • Regjeringen ønsker også å teste mer i skolene.

- Dette er ikke tiltak som vil bli oppfattet som veldig inngripende, men som kan forhindre inngripende tiltak, sa Kjerkhol under pressekonferansen, og la til: - Vi er veldig glade for å kunne gi kommunene koronapass som et verktøy nå.

Støre fortalte videre at det vil legges til rette for at alle over 18 år vil få tilbud om en tredje vaksinedose. Utrullingen vil mest sannsynlig skje fra og med neste år. - Vi planlegger altså for at resten av befolkningen skal få tilbud om en tredje dose til neste år. Det vil bidra til at den enkelte blir godt beskyttet også mot viruset også i tiden som kommer og at vi unngår en stor belastning på arbeidslivet, sa Støre. Da han fikk spørsmål fra NRK om at FHI ikke har gitt et tydelig råd om en tredje dose til yngre grupper, svarte Støre at regjeringen har bestemt at FHI skal forberede en tredje dose til dem under 65 år. - Informasjonen vi har er at dose to gir god beskyttelse, men at den har en avtrappende effekt. Derfor mener vi på grunnlag av det rådet vi har fått fra FHI at det er grunnlag for å be dem om å forberede en tredje vaksinedose, sa Støre.

Les hele saken: Regjeringen åpner for lokale koronasertifikat – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo